Näringsliv Publicerad 10:58, 10 november 2017

Han hade jobbat med samma sak hela livet. Men när han fick reda på att han hade cancer prioriterade Stefan Holmberg om hela sitt liv – och bytte yrkesbana helt.

Att Stefan Holmberg känner sin kropp har han mycket att tacka för. Under 2014 började han känna att något var fel, men han visste inte riktigt vad. Det är säkert vitaminbrist, tänkte han och gjorde ett hälsotest via en privat vårdinstans.
– Jag kryssade i att de skulle kolla allt. Provsvaren visade att jag hade ett högt PSA-värde, vilket kan indikera att man har prostatacancer. Det var så abstrakt, jag tog nog inte in det. Det var först efter att jag opererats 2016 som jag förstod att jag hade haft cancer.

Då var Stefan 43 år. Prostatacancer drabbar främst äldre män, och Stefan är en av få som får diagnosen innan 45. Och att han upptäckte sjukdomen av en slump kan ha räddat hans liv. 
– Läkare har sagt till mig att om jag kommit in med det här vid 50 så hade det varit kört. 

Innan sjukdomsbeskedet spenderade Stefan hela sitt yrkesliv inom IT-branchen. 
– Jag älskade mitt jobb, men när jag fick barn började jag fundera på vad det var jag sysslade med egentligen. Jag jobbade mycket mot bank och försäkring, och en del av jobbet var att se till så att bankerna tjänade ytterligare någon miljon. När jag lämnade barnen på förskola och skola tänkte jag: ”Här är människor som har riktiga jobb, som gör skillnad i folks liv”. 

Sjukdomen gav honom ytterligare perspektiv på livet. 
– Det är så lätt att fastna i ekorrhjulet. Man har hus i Nacka, amorteringar som ska betalas … Det är så lätt att tro att man bara kan göra det man gör just nu. Men det går faktiskt att ändra på livet.

Att Stefan alltid älskat att träna och dessutom hade en utbildning i personlig träning i ryggen gjorde att steget till att gå in i PT-branschen inte var så långt borta när han väl bestämt sig för att säga upp sig. 
– Jag ville jobba med människor, och jag ville jobba med hälsa. Nu har jag varit personlig tränare på en av Puls&Tränings anläggningar i Nacka sedan i våras. I februari öppnar jag mitt eget gym under Puls&Tränings flagg på Kvarnholmen. 

”Går att ta sig ur ekorrhjulet”
Att byta bana mitt i livet kan så klart kännas läskigt, men kan verkligen vara värt det, menar Stefan.
– Man spenderar så stor del av sin tid på jobbet, och då är det viktigt att det känns meningsfullt. Det låter klyschigt, men jag tror att man ska följa sitt hjärta. Gör man det blir det bra. Och blir det inte det kan du alltid går tillbaka till det du gjorde innan, säger Stefan Holmberg och fortsätter:
– En av de viktigaste sakerna jag fått med mig från den här upplevelsen är att det går att ta sig ur ekorrhjulet. 


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x