Värmdö Publicerad 07:06, 31 oktober 2017

De har precis börjat rota sig i Värmdö. Men när de fyller 18 skickas kommunens ensamkommande unga till Boden – om de inte lyckas hitta ett eget boende.

Att fylla 18 innebär för de flesta av oss  att vi får ta körkort, rösta och gå på krogen. Men för flyktingungdomarna innebär istället att deras gode man försvinner och att de måste flytta till ett nytt boende för vuxna asylsökande — som kan ligga var som helst i landet. De av Värmdös ensamkommande som blir myndiga just nu skickas till Boden, om de inte lyckas hitta någonstans att bo på egen hand.
– De flesta av de här ungdomarna kom hit under 2015. Det är ungdomar som vår kommun har lagt resurser på genom skola och socialtjänst. Det enda ungdomarna vill är att gå klart skolan och sedan jobba och betala skatt. Rent samhällsekonomiskt känns det märkligt att skicka dem till Boden så fort de fyller 18. Som lärare kan jag dessutom se att den här oron och stressen gör det svårt för dem att fokusera på skolan, säger Cecilia Dufva, lärare på Språkintroduktion på G2.

”Vi har våra kompisar här”
Hon sitter i ett klassrum tillsammans med ett tiotal killar mellan 17 och 18 år från Afghanistan och Iran som alla flytt hit som tonåringar
utan sina familjer. Alla har väntat länge på besked från Migrationsverket om de ska få stanna i Sverige eller inte, och de flesta har bott länge i Värmdö.
– Vi vill bo kvar här, eller i alla fall i Stockholmsområdet. Vi har alla våra kompisar här, vi har vår skola här. I Boden skulle vi vara ensamma. Om vi bott där från början hade det varit en annan sak, men vad har vi där nu? Ingenting, säger Lalmohammad.
Han fick nyligen en enkelbiljett till Boden av Migrationsverket, men har precis som fem andra i gänget, lyckats hitta boende i Stockholmstrakten på egen hand och kan därför fortsätta studera på G2. Han har däremot fått avslag på sin asylan­sökan, och vet inte vad som kommer hända nu.
– För fem månader sen hade jag hopp och planer för livet. Nu har jag ingenting. Jag vet att jag hade tur som hittade en familj där jag fick bo, men alla har inte den turen. Jag har träffat folk inne i stan som bor på gatan.

Kommuner får statsbidrag

I december kommer alla kommuner som tar emot asylsökande unga få ett bidrag från staten som ska göra det möjligt för kommunerna att låta ungdomarna bo kvar och gå klart skolan under asylprocessen. Värmdö kommer få lite mer än 1,4 miljoner kronor i år, och knappt 724 000 år  2018. Hur pengarna ska användas är upp till kommunerna själva att bestämma. Peter Frej, M, ordförande i socialnämnden, säger att han inte litar på att pengarna kommer förrän han ser det.
– De där pengarna räcker ingenstans. Innan vi har sett dem följer vi statens riktlinjer som de ser ut nu: När man fyller 18 är man myndig, och ska tillbaka till Migrationsverkets förvaring för dem som söker asyl. Så är det, säger han.
Ensamkommande med vårdbehov av olika slag får däremot stanna i kommunen, enligt Peter Frej.

Migrationsverket vill inte lämna ut hur många av Värmdös ensamkommande som fyller eller har fyllt 18 under 2017. Men enligt Cecilia Dufva kan det handla om drygt 50 ungdomar bara på G2, eftersom många blir åldersuppskrivna — det vill säga att Migrationsverket bedömer att den asyl­sökande är äldre än den angett själv.  

Nacka får 2,5 miljoner
Nacka kommer också få ­bidrag för att underlätta för de ensamkommande att stanna i kommunen ­efter 18-årsdagen. Enligt regeringen handlar det om 2,5 miljon­er kronor 2017, och ­ytterligare 1,2 miljoner 2018.
– Vårt övergripande beslut är att de som fått avslag inte får stanna i Nacka. I dagsläget är det på samma sätt för de som väntar på besked och fyllt 18. De här pengarna är peanuts i sammanhanget men vi ska använda dem till att få till en så mjuk övergång som möjligt, säger Jan-Eric Jansson, KD, ordförande i arbets- och ­företagarnämnden i Nacka.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x