Värmdö Publicerad 14:11, 18 september 2017

Att gå hem efter skolan och spela datorspel hör till vardagen för många barn och ungdomar. Nu vill kultur- och fritidsnämnden främja ett mer aktivt e-sportande bland unga i kommunen.

I ett förslag till förvaltningen beskrivs de positiva effekter som fritidssysselsättningen ger så som lagsammanhållning, förmåga att utveckla strategier och social aktivitet.

E-sport är en förkortning av elektronisk sport, som är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs i en virtuell miljö som tv-spel, datorspel, virtual reality (VR) eller mobilspel. Man spelar i lag och tävlar mot andra i online-spel. 

I somras arrangerade Värmdö kommun tillsammans med Area Academy ett tredagarsläger för e-sportare. Ett femtiotal ungdomar deltog, och lägret liknade på många sätt ett traditionellt idrottsläger. Coacher och mentorer fanns på plats för att stötta ungdomarnas spelande, och det hölls även föreläsningar om tävlingsmentalitet, fysisk hälsa och värderingar.

Bidra med sammanhang 
– Sommarlägret var lyckat och vi hade väldigt nöjda deltagare. Vi satsar nu på en liknande höstlovsaktivitet man kommer att kunna anmäla sig till, säger Fredrik Nornvall, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Värmdö kommun.

E-sport finns dock inte representerad i Riksidrottsförbundet, men en ansökan lämnades in i våras. Beslut kommer dock tidigast 2019.
Kan inte uppmuntran till e-sport bidra till att ungdomar blir mer stillasittande?
– Oavsett vad kommunen gör kommer unga att fortsätta spela spel hemma. Det vi vill göra är att kunna bidra med ett socialt sammanhang där man kan träffas och spela tillsammans, säger Fredrik Nornvall.

  • Ella Söderberg

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x