Här vill de bota
din fobi med VR

Psykologen Johan Lundin leder försöket med att bota fobier med hjälp av virtual reality. Patienterna kan till exempel få uppleva en tunnelbanevagn utan att behöva lämna behandlingsrummet.
FOTO: Sören Andersson
Värmdö Uppdaterad 07:04 20 september 2017

Gustavsbergs vårdcentral testar om  virtual reality kan användas för att bota fobier. Det är ett projekt som är unikt i landet.

Agorafobi kallas också för torgskräck och innebär att en person känner ett starkt obehag av att vistas i stora folksamlingar och trånga miljöer. Kersti Ejeby är läkare och verksamhetschef på Gustavsbergs vårdcentral och förklarar att det kan handla om att befinna sig på en fullsatt buss i rusningstrafik.
– Man tror att man ska dö och det blir kraftigt påslag i kroppen. Det kan bli väldigt handikappande för de här individerna om de undviker att till exempel åka kollektivtrafik. 

Brukar behandlas med KBT 
I vanliga fall behandlas agrofobi med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT). På så sätt får patienten med hjälp av en psykolog utsätta sig för de situationer som känns obehagliga. Men nu testar vårdcentralen en ny metod. Med hjälp av VR-glasögon ser patienten för dem skrämmande miljöer som filmats i 360 grader. Den nya tekniken innebär att varken patient eller personal behöver lämna kliniken. 

Det medför att personalkostnaderna minskar samtidigt som det spar tid för patienten. Projektet är unikt i Sverige och påbörjades 2016 i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och landstingsägda Film Stockholm. 
– Det är att digitalisera vården. Det här är ett sätt att göra sjukvården effektivare och smartare, säger Kersti Ejeby.

20-tal patienter deltar
Projektet finansieras av landstinget och kulturnämnden. Än så länge genomförs det i liten skala och ett tjugotal patienter är inblandade, de flesta hemmahörande i närliggande orter som Nacka och Värmdö. 

Förhoppningen är att kunna genomföra en större studie så att fler slutsatser kan dras. Kersti Ejeby menar att det är för tidigt för att säga något om utfallet men att hon är försiktigt positiv. 
– Det ser ut som att det här skulle kunna funka men vi måste prova det i större skala. Sen återstår att se om behandlingen är lika effektiv som vanlig KBT.

Du kan också få hjälp 
Att just Gustavsbergs vårdcentral satsar på psykisk ohälsa är ingen slump. Vårdcentralen är länets kompetenscentrum för psykisk ohälsa och utbildar övriga vårdcentraler i Stockholms län. 
Totalt har de 20 psykologer anställda. Kersti Ejeby hoppas att VR-tekniken ska kunna användas för att behandla även andra typer av fobier i framtiden, exempelvis spindelfobi. Hon berättar att om det finns fler patienter som har besvär som påminner om agorafobi, så är de välkomna att kontakta vårdcentralen.