Kultur & Nöje Publicerad 14:08, 27 september 2017

Feminism, klasskillnader och orättvisa arbetsförhållanden. Frida Hållanders utställning i Gustavsbergs konsthall har en tydlig gemensam nämnare. Politisk kamp.

Vid Gustavsbergs Konsthall ställer konsthantverkaren Frida Hållander ut som en del i sitt avhandlingsarbete på Konstfack och Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Hon samarbetar bland annat med textilkonstnären Åsa Norman och konsthantverkaren Eva Szentiványi. Utställningen heter ”Att ta strid” och visar olika verk med en politisk vinkel. 
– Ämnet är ständigt aktuellt. Det är ett stort material med många lager som visar hur man kan göra motstånd genom konsthantverkliga objekt. En viktig fråga är hur och om den här typen av objekt faktiskt gör någon skillnad i den politiska kampen, säger Frida Hållander.

Politisk keramik och textil
Utställningens två hörnpelare är hantverk i keramik och textil där både nytt och gammalt samsas för att väcka tankar och inspiration, bland dem Rörstrands tallriksserie Bondetåget från 1914 där porslinet utsmyckats med politiska budskap. Men också röda demonstrationsfanor och Wilhelm Kåges vardagsservis Liljeblå från 1917 som tillverkades i Gustavsberg.
– Även om den kallades för arbetarservisen så hade arbetare inte råd att köpa den. Det skaver lite. Jag kommer själv från en arbetarklass, och har många textilarbetare i min familj så mitt arbete är också en slags självreflektion, säger Frida Hållander. 

Besökare kommer kunna lyssna på intervjuer med arbetare som spelades in 1980 vid porslinsfabriken i Gustavsberg samt ta del av berättelsen om Öxabäck IF som var ett av Sveriges första damlag i fotboll. Maj Sandell är konsthallschef för Gustavsbergs konsthall.
– Fridas arbete ger ett intressant och annorlunda perspektiv. Det är många komplexa frågor och många års arbete som nu ska förmedlas till en bred publik. Det är en spännande utmaning. 

Utställningen pågår fram till den åttonde oktober i Gustavsbergs konsthall.