Nacka Publicerad 10:54, 17 juli 2017 Uppdaterad 12:09, 17 juli 2017

Återigen ser Nackas ekar ledsna ut. Mal har även i år attackerat träden.
– Angreppen har varit mindre i något år, men nu verkar det ha blossat upp igen, säger naturvårdsintendenten Finn Cederberg.

Den som kör längs med 222:an i riktning mot Värmdö har kunnat se hur bladen på ekarna längs vägen sett bruna och vissna ut. Det samma gäller för så gott som samtliga ekar i kommunen. Flera läsare har kontaktat NVP med frågan om det är något allvarligt som drabbat träden. 

Finn Cederberg, naturvårdsintendent vid Nacka kommun, kommer med lugnande besked. 
– Med största sannolikhet är det snedstreckad ekstyltmal som angripit ekarna. Den kläcks och utvecklas i eklöven. Trots att det ser så ut tar inte ekarna skada av angreppen.

Malens utveckling visar sig med att lövet först ”bubblar upp” och sedan ser ut att torka och bli grå- eller brunaktigt. 
– Om man är med i början av utvecklingen kan man se hur larver rör sig i löven, säger Finn Cederberg.

Ekstyltmalen har angripit ekar i Nacka under flera års tid, men de senaste åren verkar angreppen ha varit något mindre, menar Finn Cederberg.
– Men nu verkar det ha blossat upp igen. Precis varenda ek i Nacka verkar ha drabbats. Men på andra sidan stan, i Solna-trakten, var inte ett enda träd drabbat, säger han. 

Gynnsamt klimat kan vara en förklaring till varför angreppen verkar vara större i år. Att malen lyckats hålla sig undan predatorer är en annan. 
Malen är inte farlig, och skadar inte ekarna mer än de klarar av. 
– Man behöver inte vara orolig att eken man kanske har på, eller i närheten av, sin tomt kommer att dö. Man kan se det som en förkylning. Helt ofarlig om man har en normalt fungerande hälsa. Skulle trädet drabbas av andra angrepp eller lida av någon slags sjukdom i övrigt kan malen vara en bidragande orsak till att trädet mår sämre, men med all sannolikhet bidrar inte malen ensam till att ”tippa trädet över gränsen”, säger Finn Cederberg.

Fladdermöss ett botemedel
Men om man ändå känner sig orolig tipsar Finn Cederberg om att man kan sätta upp fladdermusholkar.
– Fladdermöss är nattaktiva precis som malen, så de kan hjälpa till att hålla efter dem.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x