Nacka Publicerad 09:11, 11 juni 2017

Inte nervöst eller sentimentalt – men en bekräftelse. Så beskriver Anja Notini känslan av att ställa ut på Prins Eugens Waldemarsudde.
– Ett väldigt hedrande avslut på ett långt yrkesliv.

Notini i Toscana. Han blev sedermera stuckatör, och äventyrslystnad och studieiver förde honom till Skandinavien på 1820-talet. 1826 etablerade han verkstad i Stockholm och sedan dess har familjen Notini på olika sätt – som skulptörer, målare och musiker – bidragit till svenskt kulturliv.
Med tanke på denna bakgrund förvånar det inte att också Anja Notini (barnbarnbarnsbarn till Giovanni Notini) blivit hyllad konstnär. Hennes konst finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm och hon har sedan starten av sin konstnärsbana haft runt 25 separata utställningar.
Vad som däremot möjligen förvånar är att det dröjde till 50-årsåldern innan Anja Notini fullt ut inledde sin konstnärsbana.

Studerade i Florens
– Jag började utbilda mig på Konstakademien i Florens redan som 19-åring, men har efter det haft många olika yrken. Jag arbetade som illustratör och tecknare i många år, var redaktör på Femina i 16 år, och har sammanlagt skrivit åtta böcker, där jag också fotograferade, säger hon.
– När jag hade gjort min åttonde bok kände jag att jag nått fram till ett slags väg-
skäl i livet. Antingen skulle jag fortsätta att jobba med fotografi och att skriva, eller göra det som jag alltid längtat efter – och så blev det.
Sagt och gjort. Anja Notini startade 1990 ett krukmakeri och har sedan dess uteslutande ägnat sig åt eget konstnärskap. Inledningsvis främst i form av keramik, men med tiden har det nonfigurativa målandet från ateljén i Solvik i Boo helt tagit över. Omkring 100 av hennes verk finns fram till den 24 september utställda på Prins Eugens Waldemarsudde, där målningar samsas om utrymmet med keramik och skulpturer i järn, brons och betong.
– Det är spännande att se målningarna ihop med skulpturerna. Jag tycker, till min förvåning, att det uppstår … ja, nåt extra, ett nytt uttryck, när de står tillsammans.
Dessutom ackompanjeras konstverken av texter ur Harry Martinssons ”Aniara”, strofer som Anja valt ut och placerat i utställningslokalerna.

”Hedrande avslut”
– Jag läste ”Aniara” första gången som 16-åring, och sen dess har den följt med mig genom livet. Varje ny gång som jag läser den, det sker kanske vart tionde eller femtonde år, upplever jag den på olika sätt. Den är lika vacker och aktuell, men erfarenheter man haft gör upplevelsen annorlunda.
Vad tänker du om att ställa ut på Waldemarsudde?
– Det är nästan så att jag inte kan ta in det själv. Det känns fantastiskt, och som ett hedrande avslut på ett långt yrkesliv, säger Anja Notini, 77.
Hur känner du inför utställningen Nervositet, stolthet eller kanske sentimentalitet när du tittar på allt du gjort?
– Nej, inget av det där. Men jag känner mig bekräftad och tacksam över att ha blivit erbjuden att ställa ut i prins Eugens underbara ateljé. Jag har till och med fått låna hans eget staffli. Och jag känner en glädje över att mitt liv innehållit tid för detta också. För det är egentligen att måla som jag längtade efter hela tiden.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x