Värmdö Publicerad 13:21, 29 maj 2017 Uppdaterad 13:57, 29 maj 2017

Tre unga killar jagade, körde på och dödade en svan på lördagseftermiddagen. De är anmälda för djurplågeri och jaktbrott och brott mot ordningslagen.

Det var en privatperson som uppmärksammade tre ungdomar som vid 14.30 tiden i lördags kom åkandes i en båt i Löknäsviken. Han såg när de styrde in mot ett knölsvansbo och att de tog fram ett luftgevär. Sedan hörde han sex, sju smällar, och blev vittne till hur de dödade en av svanarna.

Mannen kastade sig i sin båt och åkte så fort han kunde över till Stora Löknäsholmen. Han fick tag i deras båtnyckel och höll kvar ungdomarna på platsen tills Sjöpolisen var på plats.
– En civil person grep dem, vi tog över och tog hand om svanen. De hade jagat och kört på svanen och skjutit med luftgevär. Det var tre unga killar i en mindre båt, säger Marie Lorentzon, sjöpolis som var på plats.

Svanen död

När Sjöpolisen kom till platsen, grep de de tre 15-åringarna, beslagtog deras båt och körde sedan hem dem till föräldrarna.

Knölsvanspar håller i vanliga fall ihop livet ut. Hanen dog av skadorna och sju ägg finns kvar på platsen, som honan ruvar på.
– Svanen var död när vi kom fram. Vi tittade till i boet, och det var inga levande ungar utan ett bo med ägg, så vi låter honan vara. Det är nog risk för att hon överger boet, säger Marie Lorentzon.

Utredning om djurplågeri

Det pågår nu en förundersökning. Polisen har skrivit en anmälan om djurplågeri, jaktbrott och brott mot ordningslagen då de tre ungdomarna innehavt vapen.
– Vad ska man säga. Det känns som ett onödigt tilltag, sen får utredningen visa vad som skett, säger Marie Lorentzon.

Stockholms Vildfågel Rehab har ombetts göra ett sakkunnigutlåtande efter händelsen.  "Förhoppningsvis kan hona ruva ostört och föda upp ungarna på egen hand. Vi håller tummarna för en positiv utgång i detta fall och att ungdomarna ställs inför rätta" skriver de på sin facebook-sida.

De tre ungdomarna ska enligt polisen vara sommarboende i Värmdös skärgård. Killarna, ska enligt tidningen MittiVärmdö, som var först med att rapportera om händelsen, enligt vittnet först ha varit stöddiga, och sedan ska en av dem ha börjat gråta. En av dem ska ha sagt att de var från Djursholm och familjen hade sommarställe på Värmdö.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x