FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Jennie Sandell och döttrarna Alva och Agnes utanför familjens ”Sagan om ringen”-inspirerade Attefallshus.

Fylke tar plats i Nacka

Nacka 11:44 | 14 maj 2017

Till helgen öppnar Storängens hobbithotell. Men om första och andra frukost serveras återstår att se. 

Ny bygglovsprocess

Inför öppnandet har Nacka kommun inlett en bygglovsprocess om det ska vara tillåtet att bedriva näringsverksamhet i ett Attefallshus. ”Vi får ha gäster, vi får hyra ut, men kommunen utreder om vi får servera mat. Erbarmligt tröttsamt, men vi är inställda på att öppna den 19 maj, i alla fall för övernattning”, säger Fredrik Sandell. 

Den långa vandring som Frodo och kompisen Sam inleder i början av ”Sagan om ringen”-äventyret ska enligt insatta bedömare ha varit 2 173 kilometer lång. Det vill säga ungefär lika långt som avståndet är, landvägen, från Nacka till Genua i norra Italien.

Fylke ett stopp på Saltsjöbanan?
Till lycka för alla lokala Tolkien-fantaster krävs inga dylika strapatser för att få en känsla av Fylke, och inte heller behöver du undkomma bestialiska jättespindlar eller ringvålnader längs vägen. Det räcker att ta Saltsjöbanan, hoppa av vid Storängen och gå några hundra meter för att hitta ett hobbithem. Förutsatt att du bokat tid. För Fredrik Sandells iögonfallande Attefallshus är tänkt att fungera som hotell fram till det blir utflyttningslägenhet åt barnen. 

”Över förväntan bra”
– Bokningen öppnade 1 maj. Sen dess har 20 bokningar kommit in och 20 presentkort sålts. Det måste räknas som lyckat. Första gästen flyttar in den 19 maj, säger Fredrik Sandell.

Vi besökte bygget när du var klar med exteriören, nu är även interiören klar — vad är du särskilt nöjd med?
– Utvändigt är det jättelyckat, det är bara den prunkande trädgården vi väntar på för att allt ska kännas rätt. Invändigt blev det till och med över förväntan bra. Det är svårt att hitta ens detaljer som inte skulle kunna höra hemma i ett hobbithem.

– Öppna spisen blev jättebra, men roligast är kanske ändå toaletten, som jag länge funderade på hur jag skulle lösa. Till slut byggde vi om toaletten till att likna ett torrdass, och det blev perfekt. Den ser ut som ett torrdass, men är en tipptopp toalett under.

Får man fråga hur mycket allt har kostat?
– Det får man. Vi hade en budget på 350 000 kronor och jag tror att det blir precis det dubbla.