De riktar ljus mot fontänen

Kultur & Nöje Publicerad 10:56, 11 maj 2017

En bro, en tunnel, en fontän, en fasad – i Fisksätra väljer man annorlunda sätt att sätta konstnärlig prägel på stadsmiljön.

Till att börja med vände sig klustret bakom idén – Filmregion Stockholm-Mälardalen, Nacka kommun och Stena fastigheter – inte bara till traditionella konstnärer, utan även till kreatörer inom filmbranschen, för att ge dem möjlighet att presentera idéer för visuell uppfräschning av Fisksätra, och efter den initiala urvalsprocessen överläts ansvaret för val av konstverk, genom röstning, till Fisksätraborna själva.

Resultatet av omröstningen ser ni i bildspelet intill: ”Virkad bro” av Tina Frausin, ”Noorsken” av Andreas Blom, Kollektivet Livet, ”Fjäll” av Katarina Löfström – och ”Vår Sol” av Lehna Edwall och Susanne Rolf.

NVP träffade sistnämnda duon vid platsen för deras framtida konstverk – fontänen på Fisksätra torg.
– En plats som behöver sol och värme eftersom det mer eller mindre alltid är skugga här. Vi ville skapa en plats där folk vill vara, där barn kan leka i vattnet och vuxna kan sitta och koppla av, säger Sicklabon Lehna Edwall.

Bergsby inspirerade
Inspiration har konstnärsduon hämtat från Italien, där bergsbyn Viganella reglerar 83 årliga dagar av mörker med att reflektera sol mot bykärnan med hjälp av en gigantisk spegel, en heliostat, som satts upp på bergväggen.
– Den lösningen var konceptuellt helt rätt för Fisksätra, säger Lehna Edwall. 

Resultatet är installationen ”Vår Sol”, där en spegel mittemot kyrkan ska reflektera solljus mot torget och fontänen. Natt- och vintertid kommer ett varmt ljus skina från lampor. När konstverket invigs är ännu inte klart, men Edwall och Rolf hoppas på – våren 2018.

Vilka värden har offentlig konst?
– De går inte att underskatta. Konst ger identitet till en plats och väcker känslor hos folk. Oavsett vad man först känner vänds det ofta till något positivt efter ett tag. Det kan ta tid att relatera till konst men den vinner i längden och skapar både skönhet och status till platser som annars ofta fylls av kommersiella budskap, säger Susanne Rolf, som bor i Stockholm, men delvis är uppvuxen i just Fisksätra.

Vad tycker ni om förfarandet med omröstning?
– Intressant idé som skapar en situation där presentationen blir viktig, kanske viktigare än själva idén. En sakkunnig jury har större förmåga att förstå dina skisser jämfört med folk i allmänhet. Vi gjorde översättningar till engelska, spanska och arabiska efter-som det fanns en oro för att idén med spegeln och solen inte skulle nå fram, säger Susanne Rolf.
… och jag anar att det är roligt att vinna omröstningar?
– Ja, jag blev så glad att jag skrek. Otroligt roligt att få materialisera sin idé. Det är så många idéer man haft som aldrig förverkligats, -säger Lehna Edwall och Susanne Rolf fortsätter:
– Platsen kommer bli väldigt definierad på grund av spegelidén. Sen hoppas vi att man satsar lite kommunikation på det här, så att det kommer hit folk. För vi vill att det här höjer statusen på torget som i dag är lite … 
– … glömt, fyller Lehna Edwall i.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x