Näringsliv Publicerad 10:19, 13 maj 2017

Både Patti Smith, Max Martin och Tomas Ledin har käkat hans mat. Förra veckan startade kändiskocken Sebastian Schauermann landets första veganska snabbmatskedja i Sickla.

Vegansk långsamt lagad snabbmat — som inte bara de som aktivt valt bort animaliska produkter ska mumsa på. Taku-Taku heter restaurangen som öppnade i Paradisets lokaler i Sickla förra veckan, och bakom konceptet står kocken Sebastian Schauermann.

–  Det finns så många fördomar om veganer, jag sitter nog på några själv. Men det behöver inte vara thaibyxor, currygula väggar och linsgrytor — inte för att det är något fel på det, men det är ganska stereotypt.

Roligare att göra än ”finmat”

I stället för linsgrytor står det olika sorters tacos, smårätter, wraps och yum buns på menyn. 

– Comfort food är det bästa jag vet. Jag har aldrig stuckit under stol med att jag tycker det är roligare än att laga ”finmat”.

Sebastian Schauermann kallar maten på menyn för ”slow cooked fast food”.

– Jag och några andra kockar har ett storkök där vi lagar till allting. Det är ett hantverk och tar tid. Sen vakuumförpackar vi allt och skickar hit. Det som görs på plats i restaurangen är att skära koriander och hacka sallad och sånt. På så sätt kan vi servera mat som egentligen tagit lång tid att laga på 45 sekunder.

Kedja blir först ut i Nacka

Taku-Taku har tidigare existerat som pop up-restauranger på Lugers vegetariska musikfestivaler. I sommar öppnar veganhaket sin andra restaurang på Paradiset på Södermalm, och tanken är att Taku-Taku ska vara ett stående inslag på fler av Paradisets nuvarande och planerade butiker framöver.

– Länge fanns det inga bra ställen att käka på för veganer. Det blev liksom upp till dem själva att starta restauranger. Men de hade kanske inte alltid en kockbakgrund. Generellt behöver de spotta upp sig lite, de veganska restaurangerna.

Du ska laga mat åt Polarprisvinnarna Sting och Wayne Shorter snart. Berätta mer!

– De är ju båda veganer, så det passar ju bra! Jag har lagat mat på den fest som Marie och Tomas Ledin anordnar för Polarprisvinnarna sedan 2004. Vilka de härligaste gästerna varit? Björk, BB King och Max Martin var fantastiska. Patti Smith var jättehärlig också, hon tog alla i lokalen i hand och ville hänga med kökspersonalen. 

Är du själv vegan?

– Alla förutsätter ju det nu. Men nej, jag har kommit ut som köttätare. Jag äter där-emot inte mycket kött, och är uppvuxen som vegetarian.

Var det självklart att öppna en vegansk restaurang då?

– Absolut! Veganer är så dedikerade, det är härligt. Samtidigt är bara omkring 14 procent av oss vegetarianer eller veganer, så jag vill ju nå köttätarna också. Det fina med vegansk mat är också att ingen blir exkluderad, både vegetarianerna och köttätarna kan käka det. 

  • Hanna Reinholdsson