Nacka Publicerad 10:47, 01 april 2017

I slutet på 1960-talet var Nacka-, Boo- och Saltsjöbadenborna överens om en sak. Man ville stoppa regeringsförslaget som skulle göra de tre kommunerna till en. 
– Tre kommunfullmäktige kom till samma beslut – det blev nej, nej, nej, säger Thage G Peterson som då var ordförande i Nacka socialdemokratiska arbetarekommun.

Den 24 april 1970 beslutade regeringen att Nacka stad, Saltsjöbadens köping och Boo landskommun skulle slås ihop till en kommun – Nacka.

Samtliga kommuner försökte motverka beslutet, för alla ville förbli sina egna.
– Ingen ville veta av den andre. Det fanns en sak alla var överens om – att vi inte, under några omständigheter, ville ha en sammanläggning. Det var samma inställning överallt, i alla partier, säger Thage G Peterson, som är känd som före detta industriminister, försvarsminister och riksdagens talman.

Han flyttade till Nacka 1958 och började genast engagera sig politiskt. 
Redan då var kommunsammanslagningen en aktuell fråga. Inför att han skulle få axla rollen som vice ordförande i Nacka arbetarekommun ”förhördes” han om sin inställning av fem äldre partikamrater.
– Jag hade goda relationer i Boo och det var man särskilt intresserad av att veta mer om, säger han.

Viktig etta i Finntorp
Hans goda relationer med övriga partier i Nacka var en av orsakerna till att han kom att få en ganska viktig roll i frågan om sammanslagning. Att han hade goda relationer i riksdagen var också en viktig faktor. Men framförallt spelade hans lilla etta i Finntorp en viktig roll.

Thage G Peterson bodde i en lägenhet på 23 kvadrat med kokskåp och den blev lite som en krigscentral för sammanläggningsfrågan. 
– Dit kom inte bara mina egna partikollegor, utan även borgerliga politiker. Men det höll vi hemligt. Under mötena diskuterade vi endast en fråga – hur man skulle stoppa regeringen och undvika att bli en kommun, säger Thage G Peterson och tillägger:
– Jag höll ju nästan på att drabbas av ekonomisk kris under den tiden, av alla bullar jag behövde köpa till sammankomsterna. 

Erlander stod frågande
Thage G Peterson minns hur statsminister Tage Erlander frågade honom: ”Har ingen i Nacka, Boo och Saltsjöbaden vänner i grannkommunerna, eftersom ni inte vill veta av varandra?”

Argumenten var många. Man var bland annat rädd att kommunen endast skulle bli en sovstad till Stockholm och därigenom förlora sin självständighet. Risken att Nackaområdet skulle börja växa i samma takt som Stockholm skrämde också.

I Nacka fanns det de som kunde tänka sig att bilda kommun med Boo, och likaså tvärtom. Men ingen ville veta av Saltsjöbaden, berättar Thage G Peterson. 
Nacka uppvaktade på egen hand regeringen och vädjade om att få förbi en egen kommun.
– I andra hand kunde Nacka tänka sig gå samman med Boo, men Saltis ville man slippa. Uppfattningen på gator och torg var att i Saltsjöbaden bodde bara fint folk och direktörer med feta cigarrer, och de hade man inte något gemensamt med.

Oundvikligt beslut
Trots alla protester fick man i april 1970 se sig besegrade. Då beslutade regeringen om bildandet av Nacka kommun.
– När vi förstod att sammanslagningen skulle bli verklighet tog vi emot det med uppgivenhet. Och jag såg det lite som ett nederlag att jag inte lyckats övertala mina kompisar i riksdagen, säger Thage G Peterson.

När nyårsafton 1970 blev nyårsdagen 1971 var Nacka stad, Saltsjöbadens köping och Boo landskommun ett minne blott. Thage G Peterson hade då flyttat till Lillängen och drack på nyårsdagen kaffe med några partivänner.
– En partikamrat från Älta hade ringt under dagen och berättat om hur sorgligt han tyckte det hela var. ”Vad har vi med Boo och Saltsjöbaden att göra?” frågade han sig, minns Thage G Peterson.

När han i dag ser tillbaka på bildandet av Nacka kommun ser han det som ett positivt beslut. Hade man lyckats stoppa sammanslagningen 1971 hade man nog bara skjutit beslutet lite längre fram i tiden, tror han.
– Trots att vi var negativa till sammanläggningen accepterade vi det. För även i detta fall var vi eniga om en sak – vi ville alla medborgarnas bästa. Och vad hade vi då för annat val än att komma överens?

Saltsjövik, Saltsjöstad eller Nacka?

Namnet. När det nya kommunnamnet skulle utses fanns flera förslag. Förutom Nacka fanns Saltsjövik, Saltsjöstad och Saltsjö kommun på förslagslistan. I Boo och Saltsjöbaden sågs Saltsjö kommun som passande. Nacka tyckte Nacka.

Föreläsning. På onsdag, den 5 april, håller Thage G Peterson ett föredrag om kommunsammanslagningen, klockan 13.00 i Boo Folkets hus.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x