Padeltennis Publicerad 07:35, 16 mars 2017

Padeltennis är världens snabbast växande racketsport. NVP besökte nyöppnade Court:1 för att försöka begripa varför.

Padeltennis — världens snabbast växande racketsport


Spelare:
Två eller fyra, oftast dubbel.
Serve: Måste slås underifrån. 
Regler: Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Det är även tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över till motståndarnas planhalva. 
Material: Bollarna är något mjukare än tennisbollar. Racket är av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. 
Plan: Banan har ett golv av betong med ett konstgräs ovanpå. Banans utformning påminner om en tennisbana utan korridorer.

Källa: Wikipedia

Lokalen i Kummelbergets industriområde har tidigare fungerat som såväl postkontor som förrådsutrymme — och när Christian Schager och Johan Hjelmgren första gången öppnade portarna till innandömet var ytan belamrad med bråte från golv till tak. Men icke desto mindre såg de en potential, och nu, snart ett år efter övertagandet av lokalen är den hemvist för Nackas och Värmdös första padelklubb, Court:1.

”Kortare startsträcka”
Vill sig allt väl kan det vara en lukrativ investering. För intresset för padeltennis är stadigt växande. Diverse kändisar figurerar flitigt på bild med padelracket i näven, och en alls inte orimlig fråga är varför. Det finns ju redan tennis, badminton, pingis och squash — varför denna plötsliga vurm för ytterligare en racketsport?

– Jag hade aldrig hört talas om padel när jag testade det under en tennisresa på Mallorca 2011, men tyckte direkt att det var otroligt kul. Eftersom man nästan alltid spelar dubbel är det fartfyllt och mer socialt än tennis. Och du kan spela mot nästan vem som helst, oavsett nivå, säger Christian Schager.

Johan Hjelmgren:
– Jag som tennistränare skulle säga att det är mycket kortare startsträcka till att komma till spel i padel. Om man jämför tekniskt så har tennis mycket tuffare ytterlägen, mer sving och belastning. Här är det som att spela vid nät i tennis. Korta rörelser.

På den tennisresa till Mallorca som Christian Schager ovan nämner var Johan Hjelmgren instruktör, och det är också den vägen de lärt känna varandra: Johan som lärare och Christian som elev. Men som lokala padelpionjärer är de affärspartners och faktum är att de var nära att dra igång en satsning redan 2012.

– Vi hade klart med en lokal, men fullföljde inte. Det var innan intresset tagit fart, så det kändes för osäkert, säger Johan Hjelmgren.

Nu är däremot intresset på topp. Exempelvis har PDL Center, i Frihamnen, öppet dygnet runt och för att boka en tid får du dyka upp mitt i natten alternativt höra av dig månader i förväg.

Näst största klubben
Court:1 upplever ännu inte samma tryck, men så har man också bara existerat i prick en vecka. Förra måndagen fick klubben grönt ljus av kommunen, efter att inspektörer godkänt brandutgångar, ventilation, med mera, och dagen därpå drog verksamheten igång.

Court:1 är en av fyra renodlade padelklubbar i Stockholm, näst störst efter Padelverket, men Court:1 har Stockholms enda singelbana och därtill ett gym, Bonobo Gym, mitt i lokalen.

Men ambitionerna tar inte slut där.

– Det här ska vara mötesplats för privatpersoner, event och företag. Om det här snurrar som vi hoppas är planen att bygga om ett 80 kvadrat stort förråd bredvid till ett konferensrum, säger Johan Hjemgren.

Christian Schager:
– Potentialen är stor. Vi har redan fått bokningar från företag, en skola och en svensexa. Men samtidigt är det viktigt att inte bli för ivrig. Vi vill att det här ska bli bra. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x