FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Operafilmen ”I annan himmel” handlar om Amoras och Ivans kärlekshistoria.

Operafilm om nätdejting

Kultur & Nöje 11:23 | 15 mars 2017

Passion, längtan, besvikelse, dramatik, humor. Och en oväntad i knorr i slutscenen. Det utlovar tonsättaren, librettisten och regissören Lennart Westman som visar sin operafilm ”I annan himmel” på seniorcenter i Ektorp.

Visas i Ektorp

I annan himmel visas på Nacka seniorcenter i Ektorp (Ektorps-vägen 19), fredag den 17 mars, klockan 14.00.
Filmen är en timme och 49 minuter lång och textad på svenska.

Musik och libretto: Lennart Westman
Ivan: Conny Thimander, tenor
Amora: Karin Ingebäck, sopran

– Jag är en narrativ tonsättare, präglad av att hålla ihop storyn. ”Förstod du handlingen?” brukar jag fråga när något sett filmen. Det vanliga scenariot i opera är att man känner ”Det var fantastisk musik, men handlingen, den förstod jag inte”. För vem kan egentligen hänga med i Wagners handlingar?, säger Lennart Westman.

Träffas av en slump
Hans opera ”I annan himmel” har ett lite mer modernt tema än de flesta operor. Handlingen kretsar kring Amora och Ivan som med varsin skilsmässa i bagaget av en slump träffas på en dejtingsajt på internet. Passion uppstår omedelbart och de chattar, pratar i telefon och förälskar sig i varandras röster. Men när de träffas i verkligheten inser de att kärleksrelationen inte är lika enkel som när de sitter bakom varsin skärm.
– Egentligen har jag inte haft något mål annat än peka på hur tragiskt det kan vara när man på nätet så lätt målar upp en fantasiperson. För kan man verkligen känna kärlek bakom skärmen? Ivan och Amora älskar varandra men det funkar inte riktigt utanför det virtuella rummet, där de inte kan vara de där åtråvärda drömfigurerna, säger han.

I ungefär fem år har Lennart Westman jobbat med operan, som han har skrivit såväl text och musik som libretto till. Den har dock inte haft scenisk premiär än.
– Vi gjorde några scener ur operan i Eric Ericsson-hallen på Skeppsholmen 2014. Men sedan har vi inte fått ekonomiskt stöd för att ro projektet i hamn.

”Det här är en spelfilm”
När det inte fanns pengar till en scenisk produktion började Lennart Westman spinna vidare på idén om att göra film av sin opera.
– Liveopera på bio är ganska vanligt förekommande. Men det här är inte en filmad scenisk upplevelse, det här är en spelfilm. Vi har spelat in sångare och orkester i studio och sedan filmat scenerna på flera olika platser. 
Han tillägger:
– Den som kommer och tittar kan vänta sig både komik och allvar. En blandning av passion, kärlek, besvikelse. Och slutscenen bjuder på en oväntad knorr.