Lät jobbet gå i graven - NVP.se - Nacka Värmdö Posten på nätet
FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
22 augusti 2018

Lät jobbet gå i graven

Näringsliv 12:04 | 19 mars 2017

Få vågar, fast nära hälften av oss skulle vilja. Att byta jobb är ingen lätt sak, men det finns de som törs ta steget. Gustav Terling sa till exempel upp sig från sitt bankjobb — för att starta en begravningsbyrå med sin fru Frida Wickholm Terling.

Därför byter vi inte jobb fast vi vill

30 – 39-åringar: Den här åldersgruppen tycker att det är svårast att ändra väg i livet. 18 procent anger praktiska skäl, som till exempel barn, som hinder till att byta jobb. En tredjedel menar att de helt enkelt inte har råd, och åtta procent tycker att de är för gamla.
40 – 55-åringar: Barnen är kanske utflugna, men i stället spökar åldern. En stor del ­— 35 procent — av 40-55-åringarna tror sig nämligen vara för gamla för att byta karriär.
Högutbildade:  Hälften av de med högskoleutbildning och 43 procent av forskarutbildade vill byta jobb. Men en av fyra forskarutbildade törs inte byta bana av rädsla för att de inte ska lyckas skaffa ett annat arbete.
Låglönearbetare: En tredjedel av de som ligger lägst i lönespannet vågar inte byta bana eftersom de är rädda att inte få ett nytt jobb.

Undersökningen genomfördes i januari 2016 och februari 2017. Undersökningen bygger på  1005 intervjuer med kvinnor och män mellan 20 och 55 i Stockholms län.

Källa: Nackademin/Yougov

– Det finns alltid en röst inom en som säger ”Nej, gör det inte” när man funderar på att byta bransch eller starta eget. Sen finns också rösten som säger ”Ja!” Jag tror att man ska lyssna mer på rösten som säger ja, säger Gustav Terling.

Han sa nyligen upp sig från sin fasta tjänst på Avanza för att tillsammans med Frida Wickholm Terling starta upp begravningsbyrån Lova, som har säte hemma i villan i Lillängen.

Kan beställa online
Frida Wickholm Terling har kvar sitt jobb som digital rådgivare på Google, och jobbar med begravningsbyrån under kvällar och helger. Hennes digitala kompetens har kommit väl till pass under uppstarten. Begravningsbyrån erbjuder nämligen en digital tjänst där en begravning kan planeras och beställas online, även om de också tar emot personliga besök. De hjälper också till att hantera den avlidnes konton på sociala medier om anhöriga önskar.
– Varför skulle inte den här branschen också kunna vara digital och transparent? Att man i lugn och ro kan välja vad man vill ha till begravningen, och se på en gång vad saker kostar, tror jag skapar kundnytta, säger Frida Wickholm Terling.

41 procent vill byta jobb
Om du också är sugen på att byta riktning i livet är du i gott sällskap. Hela 41 procent av stockholmarna funderar på att, liksom Gustav Terling, byta jobb eller bransch redan i år. Det visar en ny undersökning som Nackademin gjort (se faktaruta). Däremot är det långt färre som faktiskt gör slag i saken.
– När det gäller att starta eget tror jag att många fastnar i tanken att det måste vara en helt unik idé, nästa stora techbolag, som de ska starta. Men man behöver inte göra det så komplicerat, säger Frida Wickholm Terling.
– Precis. Jag tror att många tänker att om det inte är nya Facebook de startar så kan det vara, säger Gustav Terling.

”Kommer aldrig ångra”
Några svackor får man kanske räkna med under processen som det ofta är att välja bort ett hemtamt jobb mot något helt nytt. Men det är det värt, menar paret.
– Vid några tillfällen tänkte jag: Vad är det vi ger oss in på? Å andra sidan kände jag att jag aldrig kommer ångra det här beslutet, även om det skulle visa sig vara ett misstag. Jag hade nog ångrat det hela livet om vi inte hade vågat testa det här däremot, säger Frida Wickholm Terling, och Gustav Terling fyller i:
– När man väl bestämt sig så går det. Många har erfarenhet av att starta eget — så våga fråga om råd! Folk är mycket hjälpsammare än man kanske tror.