Stora delar av
Värmdö utan vatten

Värmdö Publicerad 07:57, 30 mars 2017 Uppdaterad 07:58, 30 mars 2017

Stora delar av Värmdö kommun är utan vatten sedan klockan ett natten till torsdagen. Orsaken är en vattenläcka. Läckan är nu identifierad och trycket kommer att öka i ledningsnätet.

Vattenläckan upptäcktes vid ett-tiden natten mot torsdagen. Det är i nuläget oklart vad läckan beror på. På morgonen hade läckan lokaliserats och reparation pågår. Tidigast klockan 11 skulle läckan kunna vara tätad, men i nuläget finns inget besked om den är det än.

– Vi har stängt ventiler runt Betsede, och fyller på ledningsnätet och vattentornet som var tomt, säger Carina Karlström, gruppchef på driftenhten.
Alla kommunala verksamheter kommer att hålla öppet som vanligt, enligt kommunen.
– De senaste direktiven vi fått är att vi ska hålla öppet, vattnet är tillbaka och det såg klart ut just nu, säger förskolepedagogen Maria som jobbar på Ängens förskola.
Gustavsbergsbadet håller dock stängt i dag.

Majoriteten av hushållen som har kommunalt vatten har drabbats, enligt uppgift dock inte Djurö. Enligt boende ska vissa delar av Gustavsberg vara helt utan vatten, medan andra delar haft vatten, men med lågt tryck. Kommunen skickade vid 8-tiden på morgonen ut sms om driftstörningen till alla kommuninvånare som har sitt mobiltelefonnummer registrerat på en hemadress. Det går även att registrera andra nummer. Läs mer på kommunens hemsida: www.varmdo.se

Det kommer att vara lägre tryck än vanligt i ledningsnätet, men strax innan lunch skrev Värmdö kommun på sin hemsida att vattentrycket succesivt kommer öka under dagen.
Vattnet kan dock vara missfärgat det närmaste dygnet, men det är inte otjänligt och kan drickas.
Kommunen håller på och ställer ut vattentankar vid Brunns centrum vid återvinningsstationen, vid Grantomtakiosken, Bagarvägen i Gustavsbergs centrum och vid Kullsvedsskolan.
– Vi håller på ochs täller ut bilar nu med vatten, säger Carina Karlström.

Det ska också finnas tappställen där man kan hämta vatten gratis i krissituationer. De är:
  • Vid parkeringen på Skogsbovägen 11 vid kommunhuset
  • Pumpstation vid Lövhamra infartsparkering på Ingarö
  • Pumpstation vid Ålstäket, Grisslinge
  • Pumpstation på Ejders väg i Stavsnäs
  • Pumpstation på Djurö kyrkväg
Kommunen råder allmänheten till sparsam användning av vatten de närmaste timmarna.

Texten uppdaterad 13:21