Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 07:43, 15 mars 2017

Leksaker och barnkläder som ligger utspridda i hela hemmet. Känns det igen? Nackaborna Sara Therén och Anna Hydén ger tips på hur ni som barnfamilj kan få städningen att kännas lättare.

Sara Therén som bor i Saltsjöbaden och kollegan Anna Hydén från Boo är tillsammans Ordningsexperterna. De hjälper privatpersoner och företag att skapa struktur i oredan. De hade länge delat varandras intresse för ordning och reda när en kompis bad om deras hjälp i samband med ett renoveringsprojekt. Efter det började fler fråga om råd och snart hade de ett företag ihop. 
– Vi hjälper många barnfamiljer som vill ha det mindre stökigt hemma. Det är en kombination av att de har lite tid och många saker att hålla ordning på, säger Sara Therén. 

Var sak har sin plats 
NVP besöker Sara hemma i den välstädade villan i Saltsjöbaden. De enda spåren av att barn finns i hemmet syns i barnens sovrum och det gemensamma lekrummet. Var sak har sin plats och tack vare det går det snabbt att ställa i ordning även om det för tillfället kan vara stökigt.

Lek gör städningen lättare 
– Självklart får barnen leka och ta fram sina saker. Under dagen plockar jag bort sånt som inte används, gärna tillsammans med barnen. Sedan kommer jag långt på att ta tio minuter varje kväll och lägga undan det mesta som är på fel plats. Soffan kanske lockar mer just då men det är väldigt skönt att det är gjort nästa morgon. 

För att hålla ordning har hon flera knep för att få barn att hjälpa till. Hon brukar påminna dem om att plocka undan efter sig i samband med att deras fokus byts. Innan en ny lek påbörjas, före de får göra en annan rolig aktivitet och när det är läggdags. 
– Jag frågade mina egna barn om vad som gör städning roligare. Sjunga och låtsas att man är städerska var deras tips. Och att göra det till en lek är jättebra, det är ju så barn funkar. Har de dessutom fått vara med och bestämma var deras leksaker ska sorteras in underlättar det när de själva ska plocka. 

Sara menar att barn tidigt kan börja lära sig att städa undan sina saker. Är det små barn kan de behöva en vuxen som hjälper till. För att städrutinerna med barn ska vara smidiga är det också viktigt att ge barnen uppgifter hemma som de tycker är roliga och utmanande. 
– Fråga barnen vad de skulle gilla att hjälpa till med. Min stora kille tycker om att hämta posten och då får han gärna göra det. 

Aldrig mer en udda strumpa 
En låda med udda barnstrumpor existerar inte hemma hos Sara Therén. I stället har hon samma färg på alla barnens strumpor. På så sätt går de alltid att matcha ihop. Hon brukar också tänka på att ha olika färg för barnen, det gör det lättare att hålla ordning på storlekarna. 
– Däremot finns det monster som äter vantar, det är jag helt övertygad om, skrattar Sara.

Sju tips för ett lättstädat barnrum

• Tänk på vilken höjd sakerna placeras i. Är barnen små är det viktigt att sånt de behöver komma åt själva är lågt placerat. Och tvärtom: är det något du gärna vill vara med när de plockar fram, som pussel med många bitar, kan du ställa det högt så de måste be dig om hjälp att ta ner det. 

• Ha en låda för småpryttlar. Leksaker från hamburgerrestaurangen, studsbollar från fiskdammen och liknande. Barnen lär sig att det är där de ska lägga sina småsaker. 

• Lådor med bara en typ av leksaker i. En låda för lego, en för gosedjuren och så vidare. Ta gärna stadigare lådor i plast för tyngre saker som tågbana. Är lådorna genomskinliga ser barnen vad som är i lådan även om den står på en hylla.

• För barn som inte kan läsa ännu är märkning med figurer toppen. En bild på superhjältar kan visa att här ligger utklädningskläderna. Finns att hitta på nätet och skriva ut. 

• Saker som hamnat utspritt kan samlas ihop i en korg. Be sedan barnen att lägga leksaker de inte leker med där i.

• Barngarderoben blir mer strukturerad om du använder avdelare i lådorna. Låt samma typ av plagg ligga tillsammans och låt barnen vara med och tycka till om hur deras kläder ska sorteras in – det underlättar när de ska plocka ut och in kläder. 

• Passa på att rensa innan jul eller födelsedagar. Förklara att barnet kommer få nya leksaker som behöver få plats. Berätta att det finns andra barn som skulle bli väldigt glada för deras leksaker. Åk tillsammans och ge bort sakerna till välgörenhet.

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x