Nacka/Värmdö Publicerad 13:14, 07 februari 2017 Uppdaterad 13:20, 07 februari 2017

Med globala klimatförändringar hängande över huvudet är det lätt att hemfalla till hopplösheten. Men det finns saker du kan göra.

NVP bad Outi Kilkki, ordförande i Naturskyddsföreningen Värmdö, om hennes tre bästa tips för att minska den miljöpåverkan vi alla onekligen har i vardagen. Det första kommer snabbt:
– Köp mindre – eller konsumera inte alls. Tänk så här: behöver du den här prylen för överlevnad? Varför måste du köpa en ny soffa? Behöver du verkligen en 30:onde t-shirt? Och när du väl köper saker ska de hålla.

När det kommer till mat finns det en ”sanning” om att storhandling är bäst för både plånboken och miljön. Men så behöver det inte vara, menar Outi Kilkki.
– För mig är det bättre att jag köper vad jag behöver där och då.  Om jag storhandlar och har planerat en massa måltider, och sen kommer av mig – ja, då får jag ju slänga en massa mat ändå.

Placera pengarna schysst
Det andra rådet är att ha koll på var man har sina pengar.
– Om man har sparpengar eller pension kan man placerar dem aktivt så de inte gör onda saker. Det är inte jättelätt, men om fler efterfrågar att deras pengar inte ska medverka i exempelvis oljebolag så kommer det ge avtryck.

Påverka andra 
Sen finns det de små vardagssakerna som gör skillnad för miljön, som att åka kollektivt och källsortera.
– Även om det inte gör någon jätteskillnad vad en enskild person gör, så påverkar det andra utan att predika. När jag handlar med min kille så köper han per automatik mer ekologiskt till exempel. Man påverkar sin omgivning mer än man tror.
Hur gör man med hopplösheten då?
– Hopplöshet är helt fruktansvärt, jag lider av det själv ibland. Men det finns en bra medicin, och det är att engagera sig tillsammans med andra. Engagera dig i Naturskyddsföreningen eller i flyktingfrågan om det är det som tynger ditt hjärta. Att träffa likasinnade gör att det lättar, man känner att det händer saker och att man kan påverka.

Miljöproblemen som oroar mest

I en Sifo-undersökning från 2016, beställd av Projektengagemang, fick svenskar svara på vilka miljöproblem de oroade sig för. Här är topp tre. 

1. Global uppvärmning
2. Luftföroreningar 
3. Industri- och kemikalieutsläpp