Pappaledighet blev till avsked – får skadestånd

FOTO: Scanstock photo
Värmdö Publicerad 10:03, 02 februari 2017 Uppdaterad 10:17, 02 februari 2017

Han ville vara pappaledig – men blev istället utskälld och uppsagd. Nu döms arbetsgivaren, en butik i Värmdö, att betala skadestånd till mannen.

”Det här accepterar jag inte” och ”Jag trodde det var din fru som skulle föda barn”. Så sa chefen på ett Värmdöföretag till en anställd som ville vara pappaledig, enligt mannens anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Och bara ett par dagar efter att den anställda ansökt om att vara pappaledig fick han besked om att han blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, som NVP tidigare berättat om.

Mannen fick leva i tron om att han blivit av med jobbet i sex veckor. Sen återanställdes han – men det var efter att han anlitat en advokat och meddelat arbetsgivaren att han tänkte yrka på att uppsägningen skulle ogiltigförklaras.

40 000 i skadestånd
Nu döms Värmdöföretaget i Arbetsdomstolen att betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen. DO, som företrädde mannen, hade yrkat på det dubbla, men domstolen menade att det inte var befogat eftersom mannen återanställdes efter sex veckor. Mannen får utöver 40 000 kronor i allmänt skadestånd också 15 000 kronor i ekonomiskt skadestånd.

Företaget döms också att betala nästan 26 000 kronor i ersättning för DO:s rättegångskostnader.

Läs mer:
Ville vara pappaledig – blev uppsagd

  • Hanna Reinholdsson