FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Jörgen Löwenfeldt.

Mötte läsarna på sociala medier – innan boksläpp

Kultur & Nöje 11:02 | 14 januari 2017

Poesi och korta noveller på ett Instagramkonto ledde till en debutroman. Jörgen Löwenfeldts bok ”Ensamma tillsammans” handlar om vad som händer efter att man lyckats ta sig ur samhällets ekorrhjul och blivit oberoende.

Uppväxt i Saltsjö-Duvnäs beskriver Jörgen Löwenfeldt sig själv i 20-årsåldern som en författarwannabe. Han gick runt på Nacka bibliotek och letade böcker på måfå, och skrev själv fem romaner som aldrig publicerades. Med tiden kom arbete och barn och det blev svårare att skriva, prestationsångesten smög sig fram.

Under 2009–2014 arbetade Jörgen Löwenfeldt som webbansvarig och reporter på Nacka Värmdö Posten och skapandet var hela tiden närvarande. 2014 startade han ett Instagramkonto med namnet Bagatellerna. Där publicerade han korta texter och poesi, något som då var nytt på Instagram.
– Det slog mig plötsligt att jag kunde lägga ut mina texter i bildformat, det var inte så många som hade gjort det förut, säger han.

Sitter fast i ett ekorrhjul
Bagatellerna fick flera tusen följare och Jörgen Löwenfeldt publicerade allt anonymt. Efter en tid gick han ut med att det var han som var skaparen av kontot och fick positiv respons. Förlag hörde av sig och ville att han skulle ge ut en roman.
– Följarna på Instagram gjorde att jag insåg att det fanns någon som ville läsa mina texter, säger han.
Debutromanen är en sammanhängande bok och inga korta texter till skillnad från Bagatellerna.

Nacka har en biroll
Handlingen bygger delvis på bloggare som skriver att de sitter fast i ett ekorrhjul med en längtan efter att bli oberoende av samhället.
Huvudrollsinnehavaren är en karaktär som har lyckats med detta, han har ohyggligt med pengar, men vad händer sen? Att ha allt men inte vara nöjd. Han börjar studera psykologprogrammet där han kan vara anonym och fokusera på vem han vill bli. Där träffar han en person i samma situation och de inleder en relation.
Författaren har använt egna erfarenheter när han skrivit boken, här finns psykologi, gatukonst, internet och arkitektur som är hans intressen. Men berättelsen är fiktiv och tankar testade i verkligheten.

I boken har även Nacka en biroll, både Oskar Bergmans villa och Nacka kommuns flexkontor nämns. I nästa bok får Nacka en huvudroll berättar Jörgen Löwenfeldt.
– Jag har ouppklarade affärer med Nacka, säger han och skrattar.
Ensamma tillsammans släpptes den 16 januari, och Jörgen Löwenfeldt är förväntansfull.
– Min högsta dröm har varit att se en bok jag själv skrivit på Hc-hyllan på Forums bibliotek. Nu kanske det kan bli så.