FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

26-åriga Marc Smit är en av 40 cyklister som ingår i Nacka kommuns projekt som ska få fler att cykla på vintern.

Ska sätta ljus på vintercykling

Nacka 08:53 | 23 november 2016

Nacka har lanserat ett projekt för att få fler att cykla under vinterhalvåret. 40 cyklister som deltar i projektet ska rapportera hur det fungerar att cykla på vintern.

När termometern visar minusgrader och snön lägger sig väljer många att ställa cykeln hemma. Det vill Nacka kommun förhindra genom en satsning på vintercyklister.
– Vi vill kommunicera ut att det även går att cykla under vinterhalvåret till Nackaborna. Genom att våra utvalda vintercyklister berättar om sina upplevelser av Nackas cykelvägar, säger Marianne Areskog, projektledare för hållbart resande i Nacka kommun.

Av 275 ansökningar valdes 40 vintercyklister ut.
– Det visar att det finns ett stort intresse för att cykla på vintern och för att hjälpa till att förbättra underhållet av Nackas cykelvägar. Vintercyklisterna kommer att bli våra ögon ute i trafiken, säger hon.

En av dem som ska rapportera hur bland annat snöröjningen fungerar är 26-åriga Marc Smit (bilden).
– Jag har aldrig tidigare cyklat på vintern, det här blir första gången. Jag köpte en ny cykel för bara två månader sedan för att spara pengar. Jag lever på en tajt studentbudget.
Marc Smit studerar farkostteknik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och cyklar i snitt fyra dagar i veckan, från Finntorp till KTH.
– Det är en skön start på dagen. Du slipper all trängsel på tunnelbanan och du vet hur lång tid det tar. Jag har hittills inte upptäckt några problem i vägnätet.

Vintercykelprojektet pågår mellan 1 december och 28 februari. Som tack för hjälpen har cyklisterna fått vinterdäck av kommunen.

… men mörkare utveckling av antalet cykelstölder

Håll koll på cykeln. Under årets tio första månader anmäldes nästan 16 procent fler cykelstölder i Nacka och Värmdö jämfört med samma period förra året.

På sommaren plockas många cyklar fram ur förråden – och många stjäls. Under perioden maj till september ökade antalet cykelstölder med över 24 procent i Nacka jämfört med samma period förra året. Men sett till årets tio första månader ökade antalet cykelstölder med 18 procent. I Värmdö är motsvarande siffror 15 procent respektive 8 procent. Det visar statistik från polisen.
– Tyvärr är cykelstölder lågprioriterade hos polisen, säger Johan Kust, kommunpolis i Nacka.

En av dem som drabbats är Markus Wulff från Saltsjöbaden. Tidigt på morgonen den första november gick han till Igelboda station för att hämta sin cykel, som var rejält fastlåst i ett betongfundament.
– Jag hade en magkänsla att cykeln var stulen. Jag brukar alltid ta med mig cykeln vart än jag går. Men den här gången hade jag bråttom och ställde den vid stationen över natten, säger Markus Wulff. 

Avklippt lås
När Markus Wulff kom till stationen hittade han bara rester av sitt avklippta cykellås.
– Jag kände mig arg, men mest ledsen eftersom det kändes som jag hade förlorat en kompis. Jag har använt den till och från jobbet. Men också för kortare turer eftersom jag gillar att cykla. Det har varit en frihetskänsla att ha cykeln. 
Markus har dock förhoppningar att få tillbaka cykeln.
– Jag har lagt ut information på olika forum och en hel del har hört av sig efter att ha sett liknande cyklar.

Med många stulna cyklar i omlopp bör man tänkta till vid köp av en begagnad cykel för att inte riskera att bli dömd för häleri. Rådet är att be säljaren om cykelns ramnummer och begära originalkvitto. Polisen kan ge besked om cykeln är stöldanmäld.
– Varje cykelresa startar och slutar någonstans och för att få fler att använda sin cykel är det oerhört viktigt att det finns trygga och säkra cykelparkeringar där det går att låsa fast ramen, säger Mikael Ranhagen, chef för trafikenheten i Nacka kommun.

Nästa år ska kommunen bland annat att satsa på förbättrade cykelparkeringar längs Saltsjöbanans stationer.

Platserna där det stulits flest cyklar

NACKA

1. Telegramvägen: 16
2. Ormingeringen: 16 
3. Sickla Allé: 11
4. Skyttevägen: 8
5. Kantatvägen: 6

VÄRMDÖ
1. Hästhagen: 15
2. Höjdhagen: 10
3. Södra Gustavsberg: 9
4. Hemmesta:
5. Brunn: 6

* Statistiken gäller jan-okt 2016.

Källa: polisen