Värmdöseniorer öppnade sitt hem för student

FOTO: Nicolas Leon
Värmdö Publicerad 15:16, 23 november 2016

I början av 2015 startade projektet ”Ett tak, två generationer” och i september gick HSB Stockholm in som samarbetspartner. 
Ett pilotprojekt påbörjades i höst, där en student flyttade in hos ett par i Värmdö.

 

För att komma tillrätta med bostadsbristen iscensattes projektet där unga bostadslösa studenter ska matchas med äldre seniorer som har utrymme i sina bostäder.
– Vi har sett en nyfikenhet runt projektet för det är två relativt svaga grupper som möts för att gemensamt skapa en lösning som passar båda parter, säger Ann Edberg, vd för Ett tak, två generationer.

Bo Hertz, 68, är pensionär och sitter i styrelsen i SPF (Seniorerna i Värmdö). En dag under våren fick han ett mail skickat till sig.
– De undrade om vi ville vara med i ett projekt, säger han.
Tidigare har han och sambon Margareta Ekman diskuterat möjligheten att hyra ut, men aldrig riktigt tagit något beslut.
– Att vi ändå kom till skott och vågade är ju tack vare ”Ett tak, två generationer”. Det ger en trygghet att ha dem i bakgrunden, säger Margareta Ekman, 58.

Förråd blev studentlya
Tillsammans gick båda på ett informationsmöte om projektet men hade inte bestämt sig om de skulle hyra ut. I huset har de en undervåning som de använde som förråd.
– När vi fick frågan om vi ville hyra ut träffade vi studenten och hans familj. Det kändes ändå som att vi har ett stort hus, han har ingen bostad och det kändes som att då kör vi, -säger Margareta Ekman.

De berättar att omställningen till att ha en inne-boende har gått bra. Under de första veckorna rensades undervåningen från att vara ett förråd till att bli ett vardagsrum med möbler och kök.
– Nu har vi installerat en ugn och det finns en spis med två plattor, kylskåp med frysfack. Så nu har han det mesta, säger Bo Hertz.

Att detta kan vara en lösning som också gynnar äldre håller de med om. Idag lever många pensionärer ensamma i sina bostäder samtidigt som unga studenter letar febrilt efter någonstans att bo. 
Bo Hertz och Margareta Ekman rekommenderar projektet till andra.
– Någon äldre kvinna kanske inte har så mycket umgänge eftersom mannen har gått bort. Då borde det ge en trygghet socialt att någon ny kommer in, säger Bo Hertz.

Vill sprida till fler orter
Projektet har ännu inte lanserats fullt ut, men tanken är att utveckla tjänsten inom hela Sverige.
– Vi ska jobba vidare med målgrupperna, studenter och seniororganisationerna SPF Seniorerna och PRO. I samarbete med HSB hoppas vi kunna sprida idén till flera- orter i landet, säger Ann Edberg.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x