Nacka Publicerad 16:52, 23 november 2016 Uppdaterad 17:05, 23 november 2016

Det är i största hemlighet som Nackakonstnären Peter Linde arbetat med den staty av Zlatan Ibrahimovic som Svenska fotbollförbundet vill placera utanför Friends arena i Solna.

– Zlatan kom till ateljén i största hemlighet, när det var mörkt, och han hade huva på sig för att inte bli igenkänd. Jag har inte kunnat berätta för någon vad jag arbetat med, på ett år, säger Peter Linde.

Han fick frågan om att avbilda fotbollsikonen från fotbollförbundet för ett drygt år sedan. Han har tidigare porträtterat boxaren Ingemar Johansson och en lång rad av hans skulpturer är offentliga konstverk både i Nacka och resten av landet. 

– Efter att det blev klart att vi skulle samarbeta har vi träffats tre gånger så att jag har kunnat titta på honom. Att skapa skulptur handlar om att använda sig av nyanserade överdrifter för att man ska uppleva former och rörelse. Det handlar inte om att gjuta av.  Zlatan visade stor förståelse för det.

En överdrift var att göra statyn så stor som möjligt, så det blev takhöjden i ateljén som satte gränsen.

– Zlatan betyder ungefär "gyllene" och statyn kommer att vara förgylld och han blir 2,70 meter hög. Han står på en glob av svart och röd sten som kan ses som både en fotboll och världen.

  • Lennart Spetz