Ingarö Publicerad 15:30, 03 oktober 2016

Att välja yrke strategiskt utifrån Arbetsförmedlingens prognoser är inte för alla. Sadelmakerskan Christina Eriksson Malmsten har i stället följt hjärtat och nischat sig rejält i sitt yrkesval.

Många har nog drömt om att starta eget, att vara sin egen chef och verkligen få grotta ner sig i sitt stora intresse. Och det är precis vad sadelmakerskan Christina Eriksson Malmsten gjort.
– Att vakna varje morgon och känna ”yes!” för att man älskar sitt jobb. Det är värt allt, säger hon.
I sitt garage på Ingarö har hon satt upp en verkstad. Här trängs verktyg på väggarna, och i stora lådor förvarar hon stora och mindre bitar läder. Ridskolesadlarna hon håller på att fixa ligger på arbetsbänken, och en handgjord mönstrad westernsadel hänger på en ställning.
– Det är en present jag gjorde till min pappa, säger hon.
– Den tog mig nog 400 timmar att bli klar med.
Hon visar en lika rikt mönstrad rakknivsväska i läder. Den var ett beställningsjobb från en person som samlade på antika rakknivar. Intresset för medeltiden har också gjort att hon tillverkar skor, bälten, rustningar och accesoarer för hand till personer som till exempel ska besöka medeltidsveckan i Visby.

Passar häst och ryttare
Men vardagsjobbet består snarare i att fixa till privatpersoners och ridskolors sadlar, selar och remtyg. Inför ett sådant arbete åker Christina Malmsten ut för att träffa både häst och ryttare, för att kunna skräddarsy sadeln efter dem båda.
– Jag har alltid varit en hästtjej, både som yrke och hobby, och har mycket kunskap om hästens anatomi, träning och skötsel. Man måste anpassa sadeln efter hästen! Det är klart att det går att köpa en billig standardsadel, och det kan ju funka så länge hästen passar in i standardmallen.
På tal om att anpassa sadeln efter ryttaren är det först på senare år som sadlar har börjat anpassas efter kvinnokroppen, berättar Christina. Ridning var länge en manssport, vilket har gjort att sadlarna är anpassade efter män.
– Men kvinnor har bland annat bredare mellan sittbenen än män. Det är svårt för kvinnor att hitta en balanserad och korrekt sits i en sadel som är utformad för en man. Det kan leda till skador längre fram. Det börjar förändras nu, men länge fanns det inte kvinnosadlar på marknaden.

”Satsa allt”
Sen Christina Eriksson Malmsten gick ut sin tre-
åriga utbildning i sadelmakeri har hon drivit eget. Ibland är det tufft, men hon ångrar det inte en sekund.
– Jag tycker man ska satsa allt, och följa sina drömmar. Jag förstår inte att så många är kvar på arbeten de inte trivs med. Man är ju mer på jobbet än man är hemma med familjen eller på semester. Att jag får göra det jag brinner för är värt all extra arbetstid och varenda krona jag kanske förlorar på att inte ha ett ”vanligt” jobb.
Hanna Reinholdsson

Antalet arbetslösa minskar
Arbetslösheten är just nu lägre än på länge i både Nacka och Värmdö. Men för den som vill ha ett nytt jobb, inom eller utanför kommunen, finns det vissa yrken som är lättare att få jobb inom än andra.

Just nu är arbetslösheten (det vill säga arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd) i Värmdö nere på 3,4 procent, och i Nacka ligger den på 4,3 procent. Det placerar båda kommunerna under så väl rikssnittet som Stockholmssnittet när det kommer till andelen arbetslösa.
– Nacka brukar bli förvånade, Värmdö har faktiskt lägre arbetslöshet. Det ser jättebra ut i både Nacka och Värmdö, så här låga siffror har vi inte haft på väldigt länge. Arbetslösheten har minskat i båda kommunerna, och då växer ändå både Nacka och Värmdö, säger Maxim Bessmert, sektionschef på Arbetsförmedlingen Nacka/Värmdö.
Sett till antal var det 2 100 personer i Nacka och 684 personer i Värmdö som var öppet arbetslösa i augusti. I jämförelse med augusti förra året har arbetslösheten sjunkit med 18,3 procent i Värmdö och 7,3 procent i Nacka.
– Det är en bra arbetsmarknad just nu, men den stora skiljelinjen går egentligen vid gymnasiet. Har du gymnasieutbildning och uppåt har du stora chanser till jobb. Har du inte det så finns det risk för att du blir återkommande kund hos Arbetsförmedlingen, säger Maxim Bessmert.
Arbetsförmedlingen drar gränsen för långtidsarbetslöshet efter mer än ett år utan arbete. Den gruppen är liten i både Nacka och Värmdö: 747 personer i Nacka och 230 i Värmdö.
– Nacka närmar sig 100 000 i befolkning. Är vi då nere på 750 som varit utan jobb i ett år är det väldigt bra siffror.

Gå klart gymnasiet
För de som vill stanna inom kommungränserna och
arbeta finns det just nu mest arbete inom handel, hotell och restaurang, transport, utbildningsväsendet samt vård och omsorg, säger Maxim Bessmert.
– Men det absolut viktigaste när det gäller chanser till jobb är att man har gymnasiebetyg. Så hoppa inte av gymnasiet, och om du gjort det – börja plugga igen. Det där följer med dig hela livet.
Andelen arbetslösa bland unga mellan 18 och 24 år är generellt högre än andelen arbetslösa bland dem över 25. I Nacka var ungdoms-
arbetslösheten under augusti 6,1 procent, och i Värmdö var den 5,2 procent. Även här ligger Nacka och Värmdö under både rikssnittet och Stockholmssnittet.

Hanna Reinholdsson

Vilka yrken ska man satsa på?


Tio yrken där det är lätt att få jobb till och med första halvåret 2017:

Högskolenivå
Sjuksköterska
Socialsekreterar
Mjukvaru- och systemutvecklare
Förskollärare
Civilingenjör

Övriga utbildningsnivåer
Kockar
Lastbilsmekaniker
Byggnadsplåtslagare
Snickare
VVS-montör

…och här är tio yrken där det kommer vara hård konkurrens om jobben:

Högskolenivå      
Fotograf
Journalist
Fartygsbefäl
Informatör
Biolog

Övriga utbildningsnivåer
Vaktmästare
Försäljare, fackhandel
Lagerarbetare
Administratör

Långsiktigt då? Här är högskoleyrken där det är störst chans att få jobb på fem och tio års sikt:
Förskollärare och fritidspedagoger
Gymnasielärare
Grundskolelärare
Ingenjörsyrken
Läkare
Sjuksköterskor
Specialpedagoger
Tandläkare