FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Det som från början var tänkt som en utflyttningslägenhet för barnen har förvandlats till ett Attefallshus i den högre skolan. Fredrik Sandell har djupdykt i detaljer för att hans hobbithus ska kännas så autentiskt som möjligt. Inte minst när det kommer till den ännu inte färdigställda interiören.

Attefallshus gläntar på dörren till hobbitvärld

Nacka 09:26 | 26 oktober 2016

Storängsbor ska inte förfasas om de under våren konfronteras med gråalfer, ringvålnader eller skäggiga män i trollkarlshattar. Området lär nämligen bli vallfärdsort för Sagan om ringen-fantaster.

– En tredjedel av tiden som jag jobbar går åt till att prata med nyfikna förbipasserande, säger Fredrik Sandell.

Trots att J.R.R. Tolkien närmast var maniskt noggrann när det kom till detaljer kring världarna i hans litteratur – exempelvis ska han beräknat vindriktningar och månens faser vid framställandet av Midgård, där handlingen i Sagan om ringen utspelar sig – saknas helt uppgifter om hur exempelvis en typisk toalett ser ut i Fylke. Och Fylke är då landskapet där hobbitarna bor, eller hoberna, beroende på vilken översättningsskola man föredrar.

Det är sådant som gör Fredrik Sandells projekt ännu mer utmanande. För han bygger nämligen ett hobbithus – och en rimlig fråga är givetvis varför.

Bot mot bostadsbrist
 – Vi började prata om att bygga en utflyttningslägenhet som barnen kan ha när de blir tillräckligt gamla. Som bostadsmarknaden ser ut är det ju svårt att hitta något inne i Stockholm, säger Fredrik Sandell.
– Men vi ville inte ha ett hus, utan i största möjliga mån gräva ner lägenheten, bland annat för att slippa insyn, så att den som bor där kan känna att den får ett privatliv. Och då slog det mig: Vi bygger ett hobbithus! Idén klickade direkt för mig.

Planeringsarbetet tog omgående fart. Allt skulle anpassas efter kraven för ett Attefallshus.
 – Det tog åtta månader att få bygglov för det här. Anledningen till att det var svårt är att Storängen är undantaget för Attefallshus eftersom det är ett kulturminnesmärkt område. Men den här nedre delen har en lägre klassning än den övre delen. Så vi lyckades argumentera för vår sak och bygget föll i god jord. Det är ett diskret ingrepp i stadsbilden.

Plank från 1800-talet
Diskret – men samtidigt uppseendeväckande. För det hör onekligen till ovanligheterna att ha ett hobbithus nästgårds, och
ambitionen vad gäller autenticiteten är i detta fall ovanligt hög.
 – Det finns en del hobbithus runtom i världen, men där fokuserar de främst på exteriören, sen har de tråkiga klinkergolv inuti. Det fuskas. Hela vitsen med det här är att det ska bli gediget. Där har jag lagt ner massor av energi. Plankorna kommer från ett 1800-talstorp i Saltsjö-Boo, teglet från en 100 år gammal sockerfarbrik i Skåne. Vi vill få jordhålekänslan men ändå ha putsade väggar. Just nu håller jag på att leta efter antika lås.
 – Det blir dyrare än anat, men ändå en spottstyver mot att köpa lägenhet. 600 000 tror jag att slutsumman stannar på.

Föga förvånande ligger en fascination för Tolkiens värld som grund i projektet. Sagan om ringen är den enda bok som Fredrik Sandell säger sig ha läst två gånger och filmerna såg han enormt mycket fram emot. Men oavsett hur noggrant man nagelfar sidorna i den berömda boksviten – eller mönstrar filmrutorna i filmsviten – saknas information om exempelvis kök och toalettutrymmen, något som onekligen krävs i ett presumtivt hem.
 – Det är 101 sådana frågor man tampas med. Vi vill ju att allt ska vara modernt i botten, men se hobbitaktigt ut. Toaletten har jag bestämt mig för ska vara en sån där med låda uppe i taket som man drar i med snöre. Sen ska det finnas ett sittbadkar och ett handfat. Spis har jag inte en aning om hur jag ska göra än, men jag tror jag kommer göra en häll. Ugnen kan man bygga in i någon lucka.
 – I filmerna får vi se hur Bilbo och Frodo bor, men de tillhör överklassen. Vi har valt lite mer arbetarklassaktigt, rustikare, grövre plankor. Mer som en pub i den världen. Om ni sett filmerna går de till exempel in på ”Den stegrande ponnyn”, där är det mer grövre material.

Redan inbokade gäster
Fredrik Sandell är inte ensam i projektet. Utöver en välvillig familj hjälper också en snickare entusiastiskt till med att bolla idéer, och Fredrik tar glatt del av förslag till förbättringar liksom han välkomnar rent handfast hjälp med att färdigställa huset.
Huset kommer inledningsvis att fungera som ett enklare Bed & Breakfast-hotell (givetvis med såväl first som second breakfast på menyn). Går allt enligt plan drar verksamheten igång framåt sommaren.
 – Bokningar har redan kommit in och planer för invigningen börjar ta form. Det ska bli något extra. En tanke är att Gandalf ska vara inblandad och rädda Frodo och Sam från ringvålnader. Sen gillar ju hoberna fyrverkerier också, men mer vill jag inte avslöja, säger Fredrik Sandell med ett lurigt leende.

För att skapa sann autenticitet borde du bjuda in Mikael Persbrandt till invigningen så att han kan springa runt och jaga folk i sin Beorn-kostym från Hobbit-filmerna?
 – Ingen skulle bli gladare än jag om det blev så!