Älta Publicerad 07:25, 07 september 2016

En epok har gått i graven. Efter 35 år har de sista modellflygen lämnat flygfältet i Ältadalen. Byggföretaget Bonava ska bygga bostäder där.

– Det känns overkligt. Så här kan det inte gå till. Vi har inte kunnat påverka på något sätt, säger Willy Blom.

Han är ordförande för modellflygklubben Red Baron, som har huserat på flygfältet i Ältadalen – den före detta grusgropen – sedan mitten av åttiotalet.

”Det är skamligt”
Men sedan december har inga modellflyg startat eller landat på fältet. Orsaken är att byggföretaget Bonava ska bygga ett femtiotal radhus där.

– Det har länge varit snack om att Nacka kommun skulle bygga bostäder i grusgropen. Men beskedet kom som en chock. Det finns inga förutsättningar att driva en modellflygklubb i Nacka kommun längre. Man har behandlat oss som luft, säger Willy Blom.

Suppleanten Jerker Vinnå håller med.

– Det känns jävligt hårt att efter 35 år bli utslängda. Det är skamligt. Man kan inte nonchalera människor på det här sättet, säger Jerker Vinnå.

Enligt Richard Wendt, M, ordförande för fritidsnämnden i Nacka kommun, har föreningen inte varit i kontakt med fritidsenheten.

– Om de nu är så upprörda får de höra av sig till oss på fritidsenheten som har hand om föreningar och fritidsaktiviteter för ungdomar, säger Richard Wendt.

Hur ser du på att en förening får flytta efter 35 år?
– Det har inte undgått någon att Stockholm växer och att vi behöver bostäder. Nacka kommun gör sin beskärda del för att bygga bort bostadsbristen.

Bostäder väger tyngre än en idrottsförening?
– Valet mellan att man har en förening som bedriver en verksamhet i mindre skala och att man kan få bostäder där nyanlända, ungdomar, äldre och alla andra kan bo så tror jag att man värderar det andra högre.

Tränar i Västerås
Det är ett tjugotal medlemmar som berörs och ingen av dem vet vart de ska ta vägen.

– Det måste finnas någonstans där Nacka kommun kan erbjuda oss en plats, säger Jerker Vinnå och berättar att han i dag åker till Västerås för att träna.
Richard Wendt tycker att föreningen ska ta kontakt med kommunen för att försöka komma fram till en lösning.

– Är det en klubb som faller in inom fritidsenhetens verksamhetsområde och vi kan hjälpa dem gör vi det, säger han.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x