Sport Publicerad 13:54, 05 augusti 2016 Uppdaterad 14:22, 05 augusti 2016

Det har idrottats friskt på veckans Sport Heart på Ingarö IP.  Men idrottslägrets deltagare brydde sig ännu mer om att knyta nya vänskapsband än om själva idrottandet, precis som arrangörerna ville ha det. 

– Det allra viktigaste för oss är allas lika värde och att ingen ska känna sig utanför, idrottslägret är ett verktyg för det, säger Malin Härenstam.

Det är andra året som hon anordnar Sports Heart tillsammans med sin make, tv-sportprofilen Chris Härenstam. Antalet deltagare har ökat från 120 förra året till ungefär 200 i år, men hur många barn det blir bryr hon sig inte så mycket om. De håller inte i lägret av ekonomiska skäl och vissa personer kan till och med få gratisbiljetter, till exempel ensamstående mödrar som har det svårt ekonomiskt.

– Vi gör det här för barnen och ledarna. Vissa av ledarna är erfarna med idrottsbakgrund, andra är ungdomar och flyktingar som får sina första jobb i Sverige . Nästa år hoppas vi att det ska kunna ge högskolepoäng på GIH att vara ledare här. Hela lägret är utbildning, säger hon.

Tim Johansson är en av ledarna för de barn som har valt fotbollsinriktningen. Han har tidigare spelat fotboll i lokala klubbar men fick avsluta karriären efter en skada. Vardagsarbetet som pedagog med fokus bland annat mobbning och fotbollsintresset passade bra att kombinera till tränarrollen.

– Jobbet passar mig perfekt, fokus på fairplay och lika värde är viktigt för mig. Jag tränar tretton glada grabbar och vill gärna göra det fler år, säger han.

Även lägerdeltagarna bryr sig mer om vänskap än själva idrottandet. Tolvårige Birk Edding valde fotbollsinriktningen fast han tycker ännu mer om innebandy. Planen var att hamna med en kompis sedan tidigare. De hamnade i olika grupper men han är nöjd ändå.

– Vi hade aldrig träffats innan lägret men nu har jag de här två änglarna, säger han och syftar på de nyblivna kompisarna Leonardo Antunes och William Sandqvist.

Alla tre tycker att sporterna är kul, men det bästa är alla nya vänner. Att Birk Edding bor i Forshaga nära Karlskoga och hans två kompisar i närheten av lägret spelar ingen roll. De ska hålla kontakten och fortsätta ses, kanske besöka Gröna Lund.  

Leonardo Antunes och William Sandqvist går det som kallas Day Camp, de är på lägret dagtid men hemma på kvällen. Birk Edding går Sports camp. Han bor i lokaler nära Ingarö IP som lägret står för. För honom och de andra deltagarna på Sports Camp fortsätter dagen efter Day Camp med grillkväll och andra aktiviteter. De kvällarna är också viktiga för Malin Härenstam.

– Det är kvällarna när man sitter på en klipphäll småpratandes och de verkligen vågar öppna sig som är guldkornen. Det kan bli samtal om utanförskap och sådant som inte ens föräldrarna vet, avslutar hon.

  • Leo Brodin
 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x