Nacka Publicerad 08:06, 09 augusti 2016

Flyktingboenden på stadshusets parkeringsplats? Ja, varför inte, tycker Sidney Holm, MP. Och han får medhåll av majoriteten. Samtidigt går arbetet med att hitta plats för flyktingbostäder på andra håll i kommunen snabbt framåt.

Många som jobbar i Nacka stadshus är bilburna, och husets parkeringsplats är ofta full. Men över vägen, i Nacka Forum, finns det stora parkeringsytor som ekar tomma på vardagarna, enligt oppositionsrådet Sidney Holm, MP.

Så varför inte bara hyra ett våningsplan med parkeringsplatser i gallerian där stadshusets personal får parkera?

– Vi måste ju ha kvar besöksparkeringen, och parkeringsplatserna som socialtjänsten använder här. Men om de anställdas bilar flyttades till Nacka Forum skulle faktiskt stora delar av parkeringen kunna användas till annat, säger han och visar med en vid gest vilka delar av parkeringen han menar.

”Annat” innebär i det här fallet tillfälliga modulbostäder till flyktingar.
– Sen beror det så klart på hur stor del av ytan man vill ta. Men det skulle ju utan problem gå att få till 100 bostäder här, säger Sidney Holm.

Förutom att det är ett sätt att tillvarata yta – och dessutom en plan yta som det är lättare och billigare att bygga på – så finns det också ett symboliskt värde i förslaget. Kommunen skulle helt enkelt föregå med gott exempel för dem som motarbetar flyktingboenden i närheten av sina bostäder eller arbetsplatser.

– Det finns en symbolisk poäng i det, att vi lever som vi lär, säger Sidney Holm.

– Den enda nackdelen jag kan se är att de från stadshuset som får parkera i Nacka Forum får gå lite längre. Å andra sidan får de parkera inomhus.

Sidney Holms förslag kom i september förra året, men kommer att diskuteras på kommunens stadsutvecklingsutskott i dag, tisdag. Och det verkar inte finnas några meningsskiljaktigheter mellan oppositionen och majoriteten i den här frågan.
Mats Gerdau positiv

– Det här tyckte vi i majoriteten var en bra idé redan i september förra året. Det finns ett stort symboliskt värde i det: att vi har det direkt utanför stadshuset. Nackdelen där är att vi ska bygga och omvandla hela området, men då får man välja ut den del av området där det ska byggas sist, säger Mats Geradu, M, kommunstyrelsens ordförande.

Det låter som om det faktiskt kan bli av?
– Ja, det hoppas jag, säger Mats Gerdau.

Hanna Reinholdsson

 

Många vill vara med och bygga

Stadshusets parkering är bara en av många tomter där kommunen undersöker om det går att placera tillfälliga boenden för flyktingar. Redan i höst ska det finnas 70-80 bostäder klara.

Efter att anvisningslagen trädde i kraft den 1 mars är alla landets kommuner skyldiga att ta emot, och ordna bostäder till de flyktingar de blir anvisade.  I år ska kommunen ta emot 366 personer med uppehållstillstånd, och fram till 2018 beräknas det handla om 1 395 människor.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, var skeptisk till lagen när den presenterades i november 2015.

”1 000 - 1 500 flyktingar till Nacka nästa år kommer inte att gå. Tvång ger inte en enda ny bostad”, skrev han då i en kommentar på Twitter.

Men, det verkar det faktiskt ge.
– 70 - 80 bostäder kan bli klara till hösten. Några är beställda redan, säger Mats Gerdau.

Kommunen har sedan tidigare tagit fram en lista på 14 platser där de vill utreda om det går att bygga enkla och flexibla bostadslösningar. För första gången bjöds privata entreprenörer och byggare in för att presentera sina bostadsidéer för platserna – och gensvaret var massivt. 90 idéer från 24 olika aktörer kom in.

– Det blev väldigt framgångsrikt. Det är jättebra att det finns många som är engagerade och vill hjälpa till med sina bra idéer.

Vad gäller klagomål från Nackabor har det varit rätt tyst.
– I grund och botten tror jag att det finns ett stort stöd i Nacka för att vi ska ta emot flyktingar på ett bra sätt. Jag har bara fått synpunkter på två av områdena, den i Kummelnäs och den i Eknäs, säger Mats Gerdau.

Listan på de 14 platserna är inte skriven i sten, utan kommer att kokas ner. Finns det till exempel inte vatten, avlopp eller el kommer tomten förmodligen strykas.

– Och tomten i Eknäs är jag faktiskt skeptisk till att använda, jag var där i går. Där finns det en välanvänd bollplan och lekplats, att ta den tomten i anspråk känns inte bra. Då måste vi hitta andra områden i stället, säger Mats Gerdau.

  • Hanna Reinholdsson

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x