Polisen varnar: Bedragare stal 30 000 av äldre

Värmdö Publicerad 10:11, 14 augusti 2016 Uppdaterad 10:13, 14 augusti 2016

Med ett fult knep lyckades bedragare lura en äldre kvinna i Hemmesta på stora summor pengar. Nu vill polisen varna andra äldre.

Vid 17-tiden i lördags ringde telefonen hos en äldre kvinna i Hemmesta. En man påstod att han behövde 2 000 kronor till att bärga hennes bil. Lite senare ringer en person på kvinnans dörr och säger att 2 000 kronor inte räcker, det behövs mer pengar.

I god tro ger kvinnan personen både kontokort och kod, och personen förvinner. Bedragaren tar sedan raskt ut 30 000 kronor från hennes konto. Åldringsbrott av det här slaget är ganska vanliga, säger Sven-Erik Olsson på polisens länskommunikationscentral.

– Ja, tyvärr. De riktar in sig på äldre, och det finns många olika taktiker. De kan ringa på och påstå att de ska syna elementen, eller att de behöver skriva en lapp till någon i huset som inte är hemma. På så sätt tar de sig in i lägenheten och kan stjäla föremål eller pengar.

Det händer också att bedragare påstår sig vara från hemtjänsten. Sven-Erik Ohlsson uppmanar äldre att inte släppa in folk de inte känner i sitt hem, och att inte ge bort sitt kontokort till okända.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för bedrägeriet mot den äldre kvinnan i Hemmesta.

  • Hanna Reinholdsson