Få cykel på lönen

FOTO: Jenny Frejing
Nacka Publicerad 16:33, 19 augusti 2016 Uppdaterad 16:39, 19 augusti 2016

Minns ni de gamla förmånsdatorerna på 90-talet, som kommunanställda i Sverige kunde hyra med avdrag på lönen? Nu är det nya tider.

Nu vill Nacka kommun att deras anställda slutar ta bilen. Istället för att köra i formation från trafikljuset på Vikdalsvägen de sista hundra metrarna ska personalen uppmuntras att cykla. Från och med i höst erbjuds personalen att hyra en sprillans ny cykel med avdrag på bruttolönen.

På fredagen fick den intresserade chansen att provcykla olika modeller och boka. Suget var stort redan från start.
– På en kvart har det varit ett 80-tal medarbetare här och provat, säger Elisabeth Carle, personaldirektör i Nacka kommun.

Totalt fanns nästan 20 olika modeller att välja på, allt från terräng- och racercyklar till eldrivna.
– Jag har själv valt en el-cykel, säger Elisabeth Carle, som har ett par rejäla uppförsbackar till jobbet.

Kontrakten löper på tre år. De billigaste cyklarna får man för 109 kronor i månaden och de dyraste på 495 kronor. Efter kontraktstiden får den anställde välja mellan att lämna köpa loss cykeln, lämna tillbaka den eller teckna sig för en ny.

Satsningen på personalcyklar är, enligt Elisabeth Carle, en del i kommunens ambition att vara en attraktiv och miljövänlig och hälsomedveten arbetsgivare.

Även från politiskt håll finns det intresse för att börja cykla.
– Jag tycker det är jättebra. Själv är jag inne på en el-cykel. Jag är nog inte ensam om att behöva den lilla extra pushen för att cykla till jobbet ibland, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande.

  • Erik Ljones