Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 10:18, 08 augusti 2016

Fisksätra förföljs av en del fördomar. Det har Kauthar Alkhatib, 17, och Maria Sulaiman, 18, tröttnat på. För att ändra synen på Fisksätra kommer de att anordna utomhusbio i Braxenparken.

Filmvisning under bar himmel

Vad: Filmen Bekas visas, gratis, på en utomhusbio i Fisksätra.

När: Fredag den 12 augusti klockan 20.30.

Var: Braxenparken, Fisksätra.

Tips för utomhusbiobesökaren:

• Ta med dig en filt eller något annat bekvämt att sitta på.

• Om du vill knipa bra platser – kom en stund innan filmen börjar så hinner du lokalisera det perfekta läget.

• Ta med en extra tröja eller jacka om det skulle bli kallt. Om det regnar kommer filmen gå ändå – men då kan ju en regnjacka eller paraply vara på sin plats.

• Ta med något gott att dricka och äta – eller köp av försäljarna som kommer att vara på plats.

Du kanske trodde att utomhusbio bara visades inne i stan i sommar? Så är det i alla fall inte – på fredag vankas det nämligen bio under Fisksätras bara himmel. Helt gratis dessutom.

Initiativet kommer från en grupp ungdomar, som kläckte idén redan för två år sedan.

– Vi kom på det när vi jobbade med projektet Ungt inflytande på Fisksätra museum förförra sommaren. Det fanns många förslag då, men det vara bara tjejerna som röstade för det här då så det blev ingenting, berättar Kauthar Alkhatib.

Men det var ett lite för bra påhitt för att släppas helt, så i år skrev ungdomarna en ansökan till Nacka kommun för att få hjälp med pengar så de kunde förverkliga projektet. Och pengar fick de. 

Kauthar Alkhatib och Maria Sulaiman kunde med hjälp av dem anställa ett gäng sommarjobbare, och betala för inhyrning av bioutrustning. Åtta personer har jobbat med att förverkliga idén, som inte bara handlar om att skapa biomys en sommarkväll. De vill dessutom sudda ut bilden av Fisksätra som en ”dålig” förort.

– Det finns en massa fördomar om Fisksätra som vi vill få bort. Som att det skulle vara farligt här, säger Maria Sulaiman.

– Eller att det inte bor så många ”svenskar” här, och att vi i Fisksätra därför inte skulle vara särskilt arbetsamma, fyller Kauthar Alkhatib in.

Är det inte tröttsamt att ta hänsyn till folks fördomar?

– Jo, på ett sätt. Men det är bättre att göra någonting åt dem än att göra ingenting, säger Maria Sulaiman.

Ungdomarna röstade fram vilken film som skulle visas. Valet föll på den kritikerrosade Bekas, som handlar om två hemlösa pojkar i Irak som ser en Superman-film och bestämmer sig för att ta sig till USA.

– Vi tror att det är en historia som många kan relatera till här. Många har fått fly, och kämpa för att komma hit, säger Kauthar Alkhatib.

Projektet har utvecklats med stöd av Fisksätra museum och är ett av Nacka kommuns sommarjobbsprojekt.

  • Hanna Reinholdsson

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x