FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Isak

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
19 december 2018

Kulturcentrumets utformning och innehåll presenterades i förra veckan.

Nya kulturhuset tar form

Värmdö 11:51 | 17 juni 2016

I torsdags togs det första symboliska spadtaget för det nya kultur- och upplevelsehuset Porslinsfabriken i Gustavsberg.

Politiker, arkitekter, tjänstemän och Värmdö scenskolas danskompani var på plats för att uppmärksamma projektet. Som NVP berättat blir det MVB Öst AB, ett av Sveriges största privatägda byggbolag, som ska bygga om delar av den gamla hushållsporslinsfabriken (mässhallen) till ett nytt kulturhus. Bygget ska pågå i ungefär ett och ett halvt år, så att Porslinsfabriken, som huset ska heta, står klar till årsskiftet 2017/2018.

Ska rymma mycket kultur
Det nya kulturhuset ska rymma bibliotek, Ungkulturhuset Gurraberg, Kulturskolan, Värmdö scenskola, Gustavsbergs porslinsmuseum och Gustavsbergs konsthall.
Dessutom ska man ställa iordning marken mellan fabriksbyggnaden och hotell Blå Blom, Torkhuset och Bistro Gustavsberg där det istället ska bli en uteservering.

Någon passage mellan Porslinsmuseet, som ligger i Torkhuset, och mässhallen ingår inte i byggprojektet. Detta trots att kommunfullmäktige i december beslutade att komplettera uppdraget med att utreda framtida användning av Torkhuset, för att se om det går att ha kvar delar av porslinsmuseets verksamhet där.