Älta Publicerad 11:45, 26 juni 2016

För andra året i rad anordnade den Ormingebaserade musikskolan Musikania ett drömsommarjobb för några av sina elever. Tre band bestående av tolv elever turnerat runt i Nacka och uppträtt.

Musikanias rektor Janne Kullhammar, själv musiker sedan 70-talet, höll i projektet och bidrog med såväl utrustning som trumspel. Nacka kommun och Länsmusiken i Stockholm bistod projektet, och stod för elevernas gage – det vill säga betalning för uppträdande, på musikerspråk. NVP:s utsända träffade ensemblen inför deras spelning på ett soldränkt Älta idrottsplats under turnéns slutskede, den 22 juni.

Badrock för semestrande
– HÖR NI OSS? SÄG JAAA! VI ÄR MUSIKANIA OCH VI SKA SPELA LITE BADROCK! vrålar Janne Kullhammar i mikrofonen. Det 30-tal barn som plaskar runt vid badbryggan 30 meter bort – den enda egentliga publiken på plats, utöver några solande föräldrar – besvarar honom med ett unisont ”JAAA!”.

”Jag satte igång direkt”
– Här är The Fabels! ropar Janne Kullhammar och tar sedan plats bakom trummorna för att kompa bandet, i vilket hans barnbarn Thea står bakom mikrofonen. Namnet är en sammanslagning av tre bandmedlemmars namn – Thea, Fabian och Elsa.
– Länsmusiken i Stockholm har ordnat sommarjobb i några år nu, där ungdomar fått spela i symfoniorkester på restauranger och liknande. Jag hade närmat mig dem tidigare med förslag om att göra något liknande inom den afroamerikanska musiktraditionen – rock, pop, jazz, soul och så vidare – men utan gehör.

Det var när Vilma Mori, innovationsrådgivare på Nacka kommun, pratade med dem som det lossnade. Bara en dag senare blev jag uppringd och ombedd att styra upp projektet, med fulltaliga band med medlemmar i åldern 16–18. Jag satte igång direkt, berättar Janne Kullhammar.

Får rutin på att turnera
Förra års turnéuppsättning utgjordes av banden Constant Motion och Club Camarón. Båda dessa band figurerade också i årets uppsättning, nu med sällskap av The Fabels.
– Det är otroligt roligt, säger Paula Wegmann, 17, sångerska i Constant Motion. Vi har uppträtt såväl på äldreboenden som inför barn, det är kul att få spela inför alla åldrar. Ju mer vi spelar desto tightare blir vi, och dessutom lär vi oss om själva anordnandet av spelningar och hur man hanterar all den utrustning som krävs.

Företagande som sommarjobb

I sommar lanseras projektet UngDrive i 36 kommuner runtom i Sverige. Projektet ger 20 utvalda ungdomar i åldern 15–17 möjlighet att starta eget företag som sommarjobb.

Till hjälp får de ett startbidrag på 2 000 kr, utbildning i marknadsföring, ekonomi och försäljning, och handledning under projektets gång. Värmdö kommun har anslutit sig till projektet, och två av de som nu deltar i kickoffdagarna är Viktor Hall och Ludvig Fredriksson, båda 15. De har tillsammans startat företaget VL Sommarhjälp.

Funderade ett tag
– Projektledaren för UngDrive i Värmdö, Staffan Taylor, kom till vår skola och presenterade projektet. Vi tyckte båda det var så spännande att vi anmälde oss direkt. Vi grubblade ett tag på vilken inriktning företaget skulle ha, sedan kom vi på att hushållsnära tjänster är något många behöver på sommaren, berättar Viktor Hall.

VL Sommarhjälp tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, däribland gräsklippning, invändig bilstädning, hundpromenader och barnvaktning. De är också flexibla om kunden önskar någon hushållsnära tjänst som inte finns med i utbudet.

Tänker köra året runt
Viktor och Ludvig förbereder sig nu för att dra igång verksamheten.
– Vi deltar just nu i en kurs som en del av uppstarts­veckan, men vi ska faktiskt ut på vårt allra första jobb nu i eftermiddag – en altanskrubbning, säger Viktor Hall.
– Vi skulle gärna hålla igång projektet några år och köra året runt, såväl på sommaren som på vintern. Då får vi förstås variera utbudet av tjänster, det blir svårt att klippa en gräsmatta i januari, tillägger Ludvig Fredriksson.

Fakta – sommarjobb

I år sökte 1 153 ungdomar sommarjobb hos Nacka Kommun. Av dessa blev 425 anställda. Värmdö kommun har fått in rekordmånga 223 ansökningar – 201 av dessa godkändes. Inklusive årets projekt för ungt entreprenörskap, och feriepraktik för ungdomar med särskilda behov, har Värmdö totalt 279 ungdomar i årets sommarjobbssatsning.

  • Joel Malmén

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x