Stöldvåg mot båtägare

FOTO: Jenny Frejing
Nacka/Värmdö Publicerad 13:02, 30 maj 2016

Hittills har de flesta av årets båtstölder skett på land. Men nu när båtsäsongen drar igång väljer tjuvarna sjövägen.
– Då stjäl man hela båten, tar motorn, och dumpar ekipaget, säger Sjöpolisens gruppchef Rino Carlsson.

Antal båtstölder i år

Nacka 
Stöld från båt (motor) 16
Stöld från båt (ej motor) 16
Båtstölder 5
Totalt: 37

Värmdö
Stöld från båt (motor) 48
Stöld från båt (ej motor) 26
Båtstölder 7
Totalt: 81

Enligt Sjöpolisen i Nacka strand är Nacka och Värmdö tillsammans med Roslagen mest drabbade av båt- och båtmotorstölder i Sverige. Statistik från polisen visar att det lokalt skett 120 båtrelaterade stölder från och med januari i år.

Då räknar Sjöpolisens gruppchef Rino Carlsson att det finns ett litet mörkertal, på grund av att alla båtägare ännu inte tittat till sina båtar samt att det inte är säkert att alla anmält stölderna ännu.

– På det viset kan siffrorna vara missvisande. En måndag upptäckte vi att vi hade åtta-tio nya anmälningar från helgen. Av dem kunde det röra sig om tre från Nacka- och Värmdöområdet. Det är fortfarande en våg av stölder som pågår, säger han. 

Samverkan bästa skyddet
Tillvägagångssättet av stölderna skiljer sig åt beroende på vilken tid på året det är. Under vintern och våren sker de flesta stölder av båtmotorer på land. Men när båtarna sjösätts stjäl man ofta i stället hela båten, tar loss motorn, för att sedan dumpa ekipaget.

Då väljer också många tjuvar att ta sig till båthamnarna sjövägen. Enligt Sjöpolisen är den stora andelen av stölderna organiserad brottslighet. Därför jobbar man förebyggande genom att informera om båtsamverkan, ett projekt där båtägarna tillsammans håller utkik på varandras båtar, och vilka personer som rör sig i området.

– Där berättar vi på båtklubbar och marinor om hur man sätter upp bommar, larm och sköter vaktgång bland annat. Men inga larm eller lås skyddar helt, det försvårar för gärningsmannen men det är inget fullgott skydd. Det som har egentlig effekt är att båtägarna samverkar och håller ögonen öppna, säger Rino Carlsson.

Försvinner till Litauen
Omkring tre procent av båtmotorerna som stjäls hittas. En stor skillnad mot stölder av hela båtar, där ungefär 75 procent hittas, enligt Sjöpolisen.

Har ni någon aning om var motorerna tar vägen?
– Vi vet att många lämnar landet. Baltikum är en av de stora destinationerna, i första hand Litauen. Där finns det en stor marknad för motorerna, och vi har fått tillbaka flera motorer därifrån. Då är det genom kontakt med myndigheter i andra länder, säger Rino Carlsson.

Gustavsbergs båtklubb är en av många båtklubbar i området med 400 båtar i hamnen. De hade problem med båtrelaterade stölder för ett antal år sedan. Men sedan dess har det varit lugnt. Då har också båtklubben vaktbolag under hela året.
– Området är inhägnat och vi har vakter. Men det är förstås ändå svårt att skydda sig mot stölder. Men det har inte varit något alarmerande på ett tag nu, säger Carl Bildsten, ordförande för båtklubben.

  • Gustav Grändeby