FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
26 april 2019

Långt ifrån det inrutade livet på skolgården. I förra veckan släpptes elever från Sofia skola i full frihet i Björnö naturreservat.

Stadsbarn släpper loss i skogen: ”Man är fri åt alla håll”

Ingarö 14:21 | 16 maj 2016

 De klättrar i berg, balanserar på stockar och rusar mellan grenar. När Tillitsverket låter skolbarn byta klassrummet mot skogen finns inga pekpinnar. Istället är tanken att de ska ta risker och pröva sina vingar.

Strax efter att andraklassarna från Sofia skola gått av bussen vid Björnö naturreservat uppmanas de att springa, så fort de kan. Ett gäng sätter iväg i full fart, tillsammans med Johannes Riesterer. Han är en av tre ledare, engagerade i det Ingaröbaserade initiativet Tillitsverket, som håller i dagens skogslek.
– Barnen från stan kan ibland ha ganska hård disciplin. De ställer sig på led och börjar gå två och två. Men sånt finns bara inte här, säger han, innan han försvinner iväg igen med några barn.

”Helt magiskt”
Skogsleken, eller äventyrsvandringen, är ett återkommande inslag hos Tillitsverket. Allmänheten bjuds in att vara med under några helger varje termin, och den här våren har även skolklasser deltagit.

Fritidspedagogen Emma Wallin på Sofia skola var här även för några veckor sedan med en annan klass, och är mer än nöjd.
– Det var helt magiskt. Eleverna är så vana att gå på led, att vara inne i stereotypa strukturer, men här får de vara helt galna, säger hon, medan vi pinnar på för att försöka hinna med i barnens rasande tempo genom skogen.

Efter denna intensiva inledning blir det samling med namnlek invid vattnet. Sedan drar det igång igen, med repklättring längs en bergvägg. Det ser inte helt riskfritt ut. Och det är också en av grundtankarna med den här dagen, att barnen ska få gå utanför sina ramar.
– Många barn har så få naturliga platser att leka på. Här får de pröva sitt risktagande, och så får de röra på sig, vilket de ofta gör för lite annars. I skolan har de så mycket att ta in intellektuellt, men här får de erfara saker med hela kroppen, känna dofter och uppleva, säger Christina Hedenberg, en av ledarna.

Fick lämna skolgården
Eleven Dorotea Strandqvist stortrivs. Hon berättar att hon brukar vara i skogen, men nästan aldrig på skoltid.
– Man kan gå på upptäcktsfärd, och upptäcka svampar, bär, fina klätterträd och nya ställen. På rasterna brukar vi få leka fritt, men aldrig utanför skolgården. Och man får inte klättra i träd på skolgården, säger hon.

Klasskompisen Iver Isaksson Jonsby är inne på samma spår.
– Det här är jätteroligt, jag älskar att vara i naturen, särskilt när man får klättra i rep och springa långt och vara uppe i bergen. Jag känner mig glad i skogen. Man är fri åt alla håll, säger han.

Skogslek för alla

Före sommaren finns en möjlighet till att som privatperson vara med på skogsleken. Den 28 maj anordnas naturlek och äventyrsvandring, för barn från sex år. Deltagandet  är kostnadsfritt. Dessutom bjuds deltagarna på bullar från Hönan & Ägget, som också är en del av Tillitsverket. Fler tillfällen kommer i höst. Mer info finns på tillitsverket.se