Boo Publicerad 10:45, 16 maj 2016

Precis som flyttfåglarna måste flyga iväg för att överleva kan även människor behöva fly. Så står det i Viveca Nordlanders nya pysselbok Flyktfåglar, som ska hjälpa barn som flytt från krig.

Kan doneras

• Pysselboken Flyktfåglar har precis kommit ut till försäljning och är skriven av Viveca Nordlander och illustrerad av Emilie Bergman.
• Böckerna kommer användas på de Rosa Stationer som organisationen Refugees Welcome Stockholm ordnar på Birkagården och i Dieselverkstan.
• Privatpersoner har möjlighet att köpa och donera pysselböckerna till valfritt flyktingboende genom att gå in på hemsidan flyktfaglar.se

Björknäsbon Viveca Nordlander är auktoriserad socionom och bildterapeut och har tidigare skrivit böcker om sorg för barn.

Nu har hon tillsammans med illustratören Emilie Bergman skapat pysselboken Flyktfåglar, som ska vara ett stöd för barn i att bearbeta sina upplevelser från krig och flykt.

Hon kom på idén till pysselboken när hon arbetade som volontär på ett evakueringsboende där hon mötte familjer på flykt.

– Jag ville göra någonting här och nu och konkret. Barnen bär mycket på sina axlar och det ligger naturligt hos barn att vara kreativa och rita, säger hon.

Pysselboken är skriven på svenska, persiska och arabiska. Viveca Nordlander vill att boken ska kunna vägleda föräldrar och personal att på ett lekfullt och kreativt sätt samtala med barnet kring situationen.


Ett exempel ur boken är en kartbild där barnet får rita ut färdvägen och använda klistermärken med transportmedel för att beskriva sin väg till Sverige.

Viveca Nordlander hoppas att pysselboken kommer att intressera kommuner, landsting och hjälporganisationer.

– Pysselboken ger barnen utrymme att uttrycka sina känslor och tankar och tanken är även att stärka det naturliga nätverket. Den ger också både föräldrar och barn en möjlighet att på ett lättillgängligt sätt lära sig mer om Sverige, säger hon.

 

Nu stänger vi av kommentarstråden till denna artikel, med anledning av att diskussionen inte handlar om det som artikeln handlar om. Läs våra villkor för kommentarer här, om du är osäker på vad som gäller. /Redaktionen

  • Elisabeth Granseth

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x