FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Evelina Kollberg vid sin virkade ”Människofällan”. Nedan till vänster Johanna Nestor med en ek-kakelugn. Nedan till höger Kristina Skantzes ”Body anagram”.

Nackahantverkare imiterar ekar och kroppar

Kultur & Nöje 16:23 | 23 maj 2016

En mötesplats virkad med händerna, en kakelugn gjord av ek och kroppsdelar av sidentyg. Tre Nackabor tänjer konsthantverkets gränser i vår.

När Evelina Kollberg i vår tar examen från Konstfack är det med en människofälla som hon virkat med händerna.
– Det är en mötesplats därinne, som man kan överraskas i när man kryper igenom den.

Att virka utanpå en stomme av byggnadsställningar skapar en svårbeskriven insteraktiv skulptur och hon kommer att fortsätta med fällor, i andra material som låter annorlunda när människor rör sig genom dem.
– Jag vill skapa något som gör att publiken kan vara delaktig och skapa en gemensam historia. Jag vill skapa sådana skulpturer där vuxna finns så att alla typer av människor kan mötas på sitt sätt.

Stam att elda i
Evelina Kollberg växte upp i Gustavsberg men bor nu I Ektorp. Inte långt därifrån, i Skuru, bor Johanna Nestor, som använder traditionella material och tekniker när hon skapar en kakelugn. Men resultatet på utsidan är  långt ifrån traditionellt – det är en avgjutning av en grov ekstam.
– Den är både hantverk och en unik skulptur. Det blir ett skulpturalt och konstnärligt verk skapat med hantverksmässiga metoder.  
Stammen blir en fullt fungerande ugn så snart den fyllts med en murad eldstad och rökkanaler.

En tredje student är Kristina Skantze från Saltsjöbaden, som gör karaktäristiska dockor av hårt stoppat sidentyg. Hon har tidigare ställt ut i Nacka konsthall och en av hennes figurer spelade huvudrollen i vandringsteatern Satans demokrati i vintras.

Kroppsdelarna kan sättas ihop och tas isär och frågan är om de kan komma till liv?