FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
26 april 2019

Stina Balkfors, som ligger bakom Tillitsverket, vann priset som Årets Värmdöbo.

Eldsjäl blev Årets Värmdöbo: ”Alltid varit engagerad”

Värmdö 10:45 | 31 maj 2016

Årets Värmdöbo, Stina Balkfors, är eldsjälen bakom Tillitsverket – en förening som verkar för att föra människor samman och främja gemensamt skapande.
– Jag tror att ungdomstiden är den viktigaste i en människas liv, säger hon.

Pizzadoften ligger tung och lockande inne i det lilla bageriet Hönan & Ägget, där NVP:s utsända och Stinas kollegor har samlats för att överraska henne med beskedet. Bageriet är beläget intill storhuset på den idylliska, havsnära tomt på södra Ingarö där Tillitsverket bedriver sin verksamhet. Det är en lycklig och rörd Stina som tar emot blombuketten i dörren, efter att en kollega till slut lyckats lura ut henne från huset.

Har fokus på de unga
– Det är så fantastiskt med människors engagemang, säger Stina Balkfors.
Genom sitt arbete med utsatta barn och flyktingungdomar, och sina insatser för att föra människor samman via skapandet, har hon hjälpt många unga som på olika sätt hamnat snett i tillvaron.

– Jag har alltid varit engagerad i unga människor och deras kraft. Jag tror att ungdomstiden är den viktigaste tiden i en människas liv. Så många hamnar i dag i utanförskap – som jag ser det är det för att de genomskådat världen och sett igenom dess tillstånd. Vi vuxna fokuserar på att lära ut det vi redan vet till barn och unga. Jag tror att det viktigaste är att barn och unga får förtroende för sin skaparkraft. Ur den kan nya lösningar på problem komma fram, säger hon och fortsätter:

– Att skapa gör att man förstår vem man är. Vi hade ett läger för nyanlända och lokala tonåringar för två veckor sedan. Vi hittade på aktiviteter, bland annat naturvandringar, bakning, måleri, akrobatik och teater, och jag märkte snabbt hur nära man kan komma varandra oavsett bakgrund så länge man gör saker tillsammans.

Lek nyckel till integration
Stina grundade Tillitsverket för två och ett halvt år sedan, med syftet att göra en insats för en bättre värld. Bageriverksamheten drog hon igång i samma vända, för att skapa en plattform där unga och vuxna kan samarbeta och vara kreativa ihop.

– Jag vill skapa en utgångspunkt för unga att lyckas. Människor vill bli tagna i anspråk och göra något på riktigt. Tillitsverket vill starta en folkrörelse för lek och skapande. Människor är lekande och skapande av naturen, du behöver inte ladda ned en app för att bli mer skapande – det finns redan i dig.

Framtidsplanerna inkluderar flera samarbeten, varav ett par redan är igång.

– Vi har ett samarbete med Farstavikens skolor Ekedal och Kvarnberget, berättar Stina.

– Elever från skolorna har kommit hit, bakat ihop, vandrat i naturen och gjort saker tillsammans. Lärarna har varit helt fascinerade över vilka förmågor som visat sig och vilka vänskapsband som uppstått. Vi planerar en ”tillitsdag” med alla 120 skolanställda, då vi ska fokusera på upplevelser och medvetenhet kring tillit och skapande. Vi har också liknande samarbeten planerade med Värmdös bibliotekarier och planerar för utveckling av gemensamma projekt kring integration.

Firar pris med tårta
Överraskningsmomentet har inneburit att Stina inte direkt haft någon tid att fundera på hur hon ska fira utmärkelsen.

– Vi satt och höll på med en mobil upplevelseutställning vi ska uppföra, så det ska vi fortsätta med. Men det måste ju bli en tårta eller något, åtminstone!