Värmdö Publicerad 08:11, 25 maj 2016

Miljövänlig, platseffektiv – och helt unik. Familjen Jacobsson Ulfsdotter bygger Sveriges första containervilla.
– Varför inte ta vara på det som redan finns, säger Linda Ulfsdotter.

Så byggs en containervilla

• Villan ska bestå av åtta överblivna sjöcontainrar och kommer att bli nästan nio meter hög.
• Ytterväggarna ska inte täckas, men däremot målas vita.
• Längst upp placeras en container för ljusinsläpp och nedanför den skapas en uteplats.
• Läs om familjens jobb med huset på klokahem.com/blog

Kan man bo i ett hus av containrar? Ja, i många delar av världen har fantasifulla hem skapats av staplade plåtlådor. Men ännu har ingen flyttat in i ett containerhus i Sverige. Thomas Jacobsson och Linda Ulfsdotter och deras tre barn satsar på att bli de första i landet.

Miljöskäl har varit en tungt vägande faktor i sammanhanget.

– Vi lever ett vanligt liv, men försöker tänka på miljön så mycket som möjligt. Vi köper begagnat och äter mycket vegetariskt och ekologiskt. Att bygga ett helt nytt hus kändes inte som vi. När vi såg bilder på containerhus började vi landa i något som passade oss bättre. Nu är ju stommarna återanvända, säger Linda Ulfsdotter.

Hämtar slängt material
Thomas Jacobsson pekar mot en hög med saker som är täckta med en presenning. Där finns bland annat en diskmaskin, bordsskivor och en toadörr. Allt har han kunnat plocka på sig i sitt jobb som lastbilschaufför i ett rivningsföretag, och så småningom ska det användas i villan.

– Det kastas så mycket som är helt nytt, säger han.  

I höstas gick flyttlasset från ett radhus i Boo till en liten byggbod på den nyköpta tomten med fridfull utsikt över insjön Hemmesta träsk. Det är en liten och mycket kuperad tomt. Inte helt lätt att bebygga. Men tre containrar i bredd får plats på den plana ytan nedanför bergssluttningen. Och det räcker för att kunna bygga familjens drömhus.

När allt är klart ska en tre våningar hög och 155 kvadratmeter stor, vitmålad villa stå här. De åtta containrarna ska staplas på varandra lite omlott, för att anpassa huset till den branta och svårbebyggda tomten, och pelare ska staga upp vissa delar. Några av containerväggarna ska bytas ut mot glas och på näst högsta våningen skapas en rymlig uteplats.

– Det blir lite som ett svävande Tetris, konstaterar arkitekten Måns Tham.

Det var ingen enkel uppgift att rita huset, särskilt eftersom det saknas referenser till liknande bostadshus i svenskt klimat och utifrån svenska byggregler. Men Måns Tham tog sig an uppgiften med entusiasm.

– Thomas och Linda hade en klok, genomtänkt och galen idé, en solid plan som var imponerande, säger han.

Att rita huset var svårt, men spännande, tycker Måns Tham.

– Jag gick in i något som jag inte kände till, och har fått ta kontakt med många experter på olika områden. Vi har fått hitta speciallösningar överallt, när det gäller till exempel isoleringen. Det är viktigt att den bli bra och effektiv.

Och prislappen?
– Det har kostat mer än vi trodde, men ändå mindre än ett vanligt hus. Tomten har varit dyrast, säger Linda Ulfsdotter.

Intresset från omgivningen är stort. Många bilar har krypkört förbi den senaste tiden, och folk från hela landet har hört av sig sedan de läst familjens blogg om bygget.

– Många säger att de har funderat på något liknande, men inte vågat ta steget, säger Thomas Jacobsson.

Tror ni att det här är starten på en ny rörelse?
– Jag hoppas det. Varför inte ta vara på det som redan finns, säger Linda Ulfsdotter.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x