FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Isak

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
19 december 2018

Ser mörkt på framtiden. En hyreshöjning till marknadsnivå riskerar att knäcka HPF, enligt vd:n Lars-Erik Harvig.

Porslinstillverkning riskerar att gå i kras

Värmdö 10:16 | 26 april 2016

En av Sveriges sista porslinsfabriker, HPF, hotas av kraftiga hyreshöjningar.
– Det ser mycket mörkt ut. Frågan är om fabriken överlever, säger vd Lars-
Erik Harvig.

Grundades 1825

• Hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg AB är den enda kvarvarande tillverkande fabriken av fältspat- och benporslin i Sverige. Företaget grundades 1825, är kunglig hovleverantör och är med sin logga, ankaret, ett av Sveriges mest kända varumärken. 200 miljoner produkter har loggan.
• HPF ägs och drivs sedan 1996 av Lars-Erik Harvig. Företaget har 20 anställda, tillverkar 250 000 bitar årligen och exporterar till 14 länder, där Japan är största exportmarknad.

I samband med pågående samtal om försäljning av fabrikslokalerna till konstnärerna, som NVP berättat om, vill Hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg AB, omförhandla sitt hyreskontrakt för att minska de lokalytor man hyr. Nuvarande kontrakt löper ut 31 december 2017.
Orsaken är att bolaget går med förlust, enligt Lars-Erik harvig framförallt på grund av de byggarbeten som pågår i området som inneburit att vägarna runt fabriken stängts av. Det har medfört lägre besökssiffror och att butiksförsäljningen minskat sedan augusti.

Rejält försäljningstapp
– Vi har haft 35 000 färre besökare i vår fabriksbutik och ett inkomstbortfall på cirka 1,7 miljoner kronor i fjol. Det är även valutakursförändringar i Japan som påverkar vår export. Därför vill jag nu minska mina ytor för att spara pengar, säger Lars-Erik Harvig.
Idag hyr företaget cirka 2 800 kvadratmeter, det vill man minska till 1 800. Det ställer sig kommunen positiv till. Men i samband med omförhandlingen av avtalet har kommunen aviserat att det nu är läge att marknadsanpassa hyran till samma nivå som andra betalar i området.
– Det är en del i det hela, men eftersom det pågår hyresförhandlingar så väljer jag att inte säga så mycket mer. Vi kommer att bjuda in till överläggningar, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson, M.

Olika syn på nivåerna
Kommunen vill höja hyran från 560 kronor per kvadrat till 800 kronor per kvadrat.
– De vill höja hyran ”för då får vi bättre betalt när vi säljer huset” sa de till mig. För mig blir det en 50 procentig hyreshöjning per kvadratmeter. Det motsvarar mer än en miljon kronor i hyreshöjning i nuvarande lokaler.
– Jag vet inte om kommunen lovat en viss kvadratmeterhyra när de skulle sälja till Rikshem, men jag undrar om det är förenligt med kommunal verksamhet att först köpa en fastighet, sen höja hyror och sen sälja dyrare. Det är ju ren fastighetsspekulation, säger Lars-Erik Harvig.
Lars Fladvad, utvecklingschef i kommunen, säger till NVP att man inte diskuterat en 50-procentig hyreshöjning, utan en successiv upptrappning av hyran till marknadsnivå. Den hyra som bolaget har nu sattes under den förre fastighetsägarens tid, enligt Lars Fladvad.

Om hyran höjs så mycket som kommunen aviserat ser framtiden mörk ut för fabriken, enligt Lars-Erik Harvig.
– Frågan är om fabriken överlever. Jag har fått detta att rulla i 20 år, och successivt fått hyreshöjningar. Det vore sorgligt om de som nu styr blir ansvariga för nedläggningen av fabriken. Jag hade hoppats på ett 200-års-
jubileum år 2025.