Värmdö Publicerad 07:16, 08 mars 2016

Kocken Thomas Granberg har lyckats höja andelen ekologiska livsmedel på Lövhamra förskola till 47 procent – högst i kommunen. Men överlag står utvecklingen still i kommunen när det gäller inköp av ekologiska livsmedel.

Ligger under riksgenomsnittet

• Enligt en ny sammanställning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, är Värmdö kommuns verksamheters andel ekologiska livsmedel lägre än snittet i landet, som under första halvåret 2015 låg på 25 procent.

• Högst andel i landet förra året hade, enligt SKL:s sammanställning, Lund: 56 procent. Lägst hade Storuman: en procent.

Thomas Granberg lägger upp broccoli och en färgglad morotssallad på faten. Han är noggrann, strösslar pumpakärnor och häller över lite dressing. Och jo, försäkrar han, detta är verkligen något även för kräsna små magar.

– Barnen äter allt, det är det fantastiska, säger han.

Sedan han kom till naturförskolan Lövhamra vid Pilhamn på Ingarö för tre år sedan har andelen ekologiska livsmedel ökat från 40 till 47 procent, vilket är den högsta andelen i kommunen.

En förklaring är att miljöarbetet sitter i väggarna. Sedan år 2000 innehar förskolan stiftelsen Håll Sverige Rents certifiering Grön flagg, och man har en miljögrupp som träffas var sjätte vecka.

– Det har påverkat intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor mycket. Vår kock är alltid med på mötena, och alla är engagerade, säger förskolechefen Susanne Palm.

En annan förklaring är att Thomas Granberg själv har intresse för och kunskap om hur man kan öka andelen ekologisk mat, utan att kostnaderna skenar.

”Barnen märker inget”
– Man får räkna och räkna, inte stå med händerna i fickorna. Två dagar i veckan, minst, serverar jag grönsaksrätter, eftersom ekologiskt kött är dyrt. Jag brukar blanda ut köttfärssåsen med linser och rotfrukter. Barnen märker ingenting, de bara äter. Jag tycker också om att göra saker från grunden, som egna rårörda lingon, inlagda rödbetor eller senap till jul, förklarar han.

– Thomas har blivit lite idol och rockstjärna bland barnen. Ibland äter han med dem på avdelningarna, ibland tar han med dem ut och lagar mat över öppen eld, inflikar Susanne Palm.

Upp till bevis nu, vad tycker barnen om maten? NVP får en pratstund med fyraåringarna Tilde och Anton, vars tallrikar är nästan renskrapade från fiskgratäng och potatismos.

– Det smakar bra, det här är min andra portion, säger Anton.

– Titta vad lite jag har kvar! Jag gillar fisk, säger Tilde.

Vad tycker ni är godast att äta här på förskolan?
– Olika pastor, helst med köttfärssås, säger Anton.

– Allt är godast, säger Tilde.

Hanna Bäckman

 

Trögt för ekomat i Värmdö

Andelen ekologisk mat på Värmdös skolor, förskolor och äldreboenden har ökat stadigt. Men förra året stannade utvecklingen av helt.
– Jag är själv lite förvånad, säger Åsa Ahlsved, kostcontroller på kommunen.

Förra året var 22 procent av kommunens inköpta livsmedel ekologiska, vilket var samma siffra som året före. Det innebär ett trendbrott – mellan 2012 och 2013 ökade nämligen andelen från 12 till 20 procent.

Vad stilleståndet de senaste åren beror på finns det inga klara svar på.

– Vår övergripande inriktning är att vi i mesta möjliga mån ska köpa ekologiska livsmedel, så jag är själv lite förvånad över detta, säger kostcontroller Åsa Ahlsved.

Krympande kostenhet
En förklaring kan vara att Värmdös kostenhet har krympt de senaste åren, och att samordning därmed saknas.

– För några år sedan ingick tolv kök, i dag är det bara fem. Det kan absolut vara en anledning till detta. Det finns ingen person som kan samla alla, eftersom organisationen är så decentraliserad, säger kultur- och fritidschefen Fredrik Nornvall, som berättar att en utredning är på gång som ska ta reda på om kostenheten bör omorganiseras.

Mest ekomat bland köken i kommunen är förskolorna, där andelen ekologiska livsmedel är 29 procent.

”Triggar varandra”
– Det tror jag beror på att de har ett nätverk, där förskolekockar träffas regelbundet. De diskuterar ekologi mycket, och då triggar de nog varandra, säger Åsa Ahlsved.