FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrik

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
19 januari 2019

Sedan 30 års tid har Carl Olivestam vintertid bott i Florida, där en timmes inlinesträning med dottern Caroline tillhör dagsrutinerna.

Nackas äldsta pappa: "Caroline ger energi"

Nacka 15:08 | 15 mars 2016

Hon är ”The Miracle Baby” – han Nackas äldsta pappa.
NVP träffade Caroline, 1, och Carl Olivestam, 74.
– Det här är bästa medicinen för att inte åldras eller tappa gnistan.

Förstagångsföräldrar i Nacka är bland de äldsta

Såväl Nackas män som kvinnor utmärker sig när det kommer till hög ålder för förstagångsföräldrar.

• Med snittåldern 30,9 är Nackas kvinnor nionde äldst i landet.
• Samma placering har Nackas män, med snittåldern 33,1.
• Sammantaget ger snittet 32,0 år kommunen en åttondeplats på listan över äldsta förstagångsföräldrar.
• Danderyds förstagångsföräldrar är äldst i landet, med snittåldern 33,2.
• Ljusnarsberg i Västmanland har yngst förstagångsföräldrar, med snittåldern 26,9.
• För Värmdö lyder motsvarande siffror för män 31,5 år och 29,6 år för kvinnor.

Det var väl en och annan i omgivningen som undrade hur i allsin dar detta skulle gå – men inte huvudpersonerna själva.
– Det var ett himmelrike. Otroligt. Sanslöst fantastiskt, och i hög grad planerat. Inget one-night-stand här inte. Vi har varit tillsammans i 14-15 år innan vi bestämde oss.
Carl Olivestam, då 72, och hustrun Ann-Kristin, då 41, fick lilla Caroline den 15 september 2014. En nedkomst som inte bara var till stor glädje – utan dessutom gjorde Carl unik.
Vad tänker du när du hör att du är Nackas äldsta pappa?
– Det är kul. En av mina söner såg att ni hade skrivit om mig i NVP, skickade notisen och föreslog att jag skulle höra av mig. De tyckte att det skulle bli en spexig grej.

Lättare att prioritera
Existensen av ovan omnämnda son intygar att det inte är första gången som Carl Olivestam blivit pappa. Faktum är att han redan har fyra barn (för övrigt även barnbarn och barnbarnsbarn). Men det har gått några år sedan senaste leveransen från storken. 1967 kom Carls första barn till världen. 1970 det fjärde. Sedan dröjde det 44 år innan det var dags igen.
Är din relation med Caroline annorlunda jämfört med hur du var med dina fyra första barn?
– Nu kan hon vara prioriterad. Jag behöver inte tänka på försörjning. Jag behöver inte hålla på med allt annat. Om jag blickar tillbaka på åldern från 25 till 35 gjorde jag allt samtidigt. Karriär, byggde hus, skaffade familj, gifte och skilde mig, allt.
Får du en närmare relation till ditt barn nu?
– Ja, det känner man. Man har mera tid. Vi gör saker tillsammans så gott som dagligen, besöker museer och konserter. Ibland kommer någon fram och undrar om jag är morfar till barnet, men jag tar inte upp. Då är det värre när de kallar mamma för mormor, det gillar jag inte.

”The Miracle Baby”
– Vi bor ett par månader i Florida varje vinter. När Caroline var sjuk besökte vi sjukhus och då tog det sin tid att först övertyga läkaren att vi var Carolines föräldrar och sedan att hon inte var adopterad. Men nu kallas hon ”The Miracle Baby” på sjukhuset. De tycker hon är en märkvärdig skapelse.
Jag vet folk som redan i 30-årsåldern börjar känna stress över att det börjar bli sent att bli föräldrar, eftersom de på grund av ålder är rädda att inte orka ta hand om barn, så tänker inte du?
– Nej, det här ger ju energi. Inget energiknyckande här inte. Caroline vaknar varje morgon med ett leende och en förväntan på livet. Det är vansinnigt kul att få vara med om. Tittar man ur barnets perspektiv måste det vara en oerhörd fördel att inte ha stressade förälder. Jag finns alltid tillgänglig, säger Carl Olivestam.