Kultur & Nöje Publicerad 16:22, 07 mars 2016

När Cecilia Jahn, Skuru, debuterar som skönlitterär författare är det med inte mindre än tre böcker. Hon berättar om tre kvinnoöden under tre århundraden i tre länder.

Samtalar i kväll i Saltsjöbadens bibliotek

Cecilia Jahn fyller 66 år idag, den 8 mars. Hon har arbetat som konstregissör med flera hundra offentliga miljöer, bland annat tog hon initiativ till att placera Carl Milles ”Gud fader på himmelsbågen” i Nacka strand.

Baserat på boken ”Då jorden andades” samtalar Cecilia Jahn med biskop emeritus Bengt Wadensjö på Saltsjöbadens bibliotek. i kväll, den 8 mars, klockan, 18 om hur människan får kraft att kämpa mot ondska. Bengt Wadensjö är aktuell med boken ”Gud”.

”Då jorden andades” kan köpas via Recito förlag på nätet och i bokhandlarna i Saltsjöbaden och Nacka Forum.

– Jag vill lyfta kvinnors vardag som den sett ut under olika perioder. Ända fram till min egen generation var det kvinnorna som höll ihop familjen och hemmet, säger Cecilia Jahn.

I 12 år har hon i perioder arbetat med böckerna. Forskning i museer och arkiv och resor till de miljöer där handlingarna utspelar sig gör att kläder, mat och miljöer ur boken är autentiska – oavsett om det handlar om Finland på 1600-talet, Italien på 1700-talet eller Amerika på 1800-talet.

”Har tagit eget ansvar”
– När man har hållit på så länge med något som de här böckerna kommer man till en punkt där man ska göra något med det, eller slänga. Marknaden styr vad förlagen är intresserade av att ge ut och där passar de inte in, så nu har jag tagit eget ansvar och ger ut dem själv.

Den första boken heter ”Då jorden andades” och handlar om Anne, dotter till en sadelmakare i Åbo och född 1648. Hon gifts bort som 17-åring till en våldsam bonde och hon tvingas så småningom fly tillbaka till fadern i Åbo, där hon så småningom träffar en ny man i fältskären Adrian.

– En sadelmakare hade hög status i samhället, som borgare, men i historien hamnar Anne i fattigdom under sitt första äktenskap. När hon sen gifter om sig med en fältskär hamnar hon åter i samhällets högre skikt. På vägen berättar jag om häxprocesserna och om seden att lämna bort kärleksbarn till barnlösa släktingar. Det har visat sig att det inte var helt ovanligt, för att en gård skulle ärvas av någon i släkten, även om makarna på gården inte hade några egna barn.

Anne och hennes man Adrian ger ett kärleksoffer till Adrians bror Gabriel, som äger flera slott runt Mälaren, som får adoptera dottern Ellen, som är sju år gammal.
Ellen får segla över Östersjön och passerar Skurusundet och Danviken på vägen in mot Stockholm. Med Gabriel och hans hustru som nya föräldrar kommer hon att få växa upp vid hovet.

I Cecilia Jahns arbetsrum vid Skurusundet finns många saker som antyder vad kommande böcker ska handla om – en 1700-talsklänning och en karnevalsmask från Venedig.

1900-talet får vänta
– Huvudpersonen i bok två heter Anna. Hon är född 1749 och växer upp i Rom, med en pappa som arbetar för påven. När hon gifter sig bosätter hon sig i Venedig. Hon lever väldigt privilegierat.

Den boken ska ges ut före sommaren och heter ”I tidlöshetens rum”.

– Den tredje boken handlar om Annie, som föds 1827 i New Jersey och lever i New York och Wisconsin. Den ska komma i augusti eller september, men den har inte fått någon titel ännu, säger Cecilia Jahn.

Om det blir någon mer bok, om Ceclia Jahns eget 1900-tal är oklart.

– Nej, det har jag inte skrivit om och det vet jag inte om jag ska. Jag har några andra saker jag vill skriva om först.