Fisksätra Publicerad 15:09, 19 februari 2016 Uppdaterad 15:12, 19 februari 2016

Får som betar mellan husen. Insektsodling i garaget. Fisksätra står som exempel när akitekturstudenter provar idéer för hur mer livsmedel kan produceras i stan.

Det är arkitekten Måns Tham, uppvuxen i Fisksätra och Saltsjöbaden, som låtit KTH:s arkitekturstudenter ta fram idéer på hur man kan utnyttja de storskaliga strukturer som karaktäriserar miljonprogramsområden, och skapa ätbara parker och torg.
– Det är stora hus med stora rum mellan husen och det gör  miljonprogram lämpade för odling och livsmedelsproduktion – man förtätar med något annat än mer bostäder och det ger ett annat liv. Man kan bejaka storskaligheten.

Bra förutsättningar i Fiskis
Enligt Måns Tham sker det mycket forskning på bland annat KTH om hur man kan använda mark på ett bättre sätt än i dag.
– Stadsodling skiljer sig från 20- och 30-talets koloniträdgårdar som planerades av kommunen eller staten. Exempel runt Stockholm är odling på ett järnvägsspår vid Skanstull, Odla med solen i Fisksätra och Boodla i Botkyrka.

Bland de idéer för livsmedelsproduktion som nu tagits fram, och som senare i vår kommer att visas på biblioteket i Fisksätra, finns fiskodlingar kombinerade med växthus och bastu, vid vattnet. Näringsämnen från fiskarna tas upp av växterna och det renade vattnet går tillbaka till fiskdammen i ett kretslopp. Andra idéer är att att låta får beta på gårdarna eller att odla insekter.

Stena med på seminarium
– Insekter blir mer och mer intressant som livsmedel. 2,5 miljarder människor äter insekter i världen i dag. En insektsodling i ett av garagen i Fisksätra är en annan idé, säger Måns Tham.

Stena fastigheter, föreningen Odla med solen och Nacka kommun deltog i ett seminarium på KTH om förslagen förra veckan. Hur och när idéerna kan förverkligas är inte klart. 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x