FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
22 juli 2018

En målning av John Sundkvist samt en skål från Songdynastin i Kina (till höger) och en från Gustavsbergsfabriken (till vänster).

Dansk glasyr och kinesisk keramik

Kultur & Nöje 15:45 | 16 februari 2016

I Gustavsbergs konsthall visar två danska keramiker hur långt materialen kan tänjas genom att de bränns. På Porslinsmuseet visar John Sundkvist keramik från asien och egna målningar.

Den danska keramikern Gitte Jungesen är verksam i Köpenhamn och skapar skulpturer nästan bara av glasyr. De som visas i Gustavsbergs konsthall får täcka små lerrektanglar, som kan liknas vid stativ, och smälta och flyta ut som de vill. Hon visar också jättelika flak, där lager på lager av glasyr fått smälta samman, koka och förvandlas, så att det kommit att likna asfalt eller sten.

Konsthallen kallar det ett slags utforskande som berättar om lerans och glasyrens minsta beståndsdelar. Processerna som sker när glasyren bränns eller smälter är det centrala.
Kristine Tillge Lund är också keramiker, men ställer också ut filmer, som visar hur tekniker från Amazonas lever vidare i Danmark, när små handformade skålar bränns över öppen eld och får en tätare yta genom att gnuggas med maskrosblad innan de bränns en andra gång.

Målningar speglar skålar
På Porslinsmuseet invigs på lördag en utställning med konstnären John Sundkvists måleri och östasiatisk keramik ur hans egen samling.

Han ställer ut antika keramikskålar från framför allt Kina och Korea, tillsammans med skålar från Gustavsbergsfabriken som inspirerats av det asiatiska.
– Jag blev intresserad av östasiatisk keramik när jag kom till Kina för 15 år sedan. Jag fångades av den traditionella estetiken, den tidiga handgjorda keramiken har en uttryckskvalitet som förundrar.

Keramiken i John Sundkvists egen samling har varit en utgångspunkt för hans måleri de senaste åren.
– Jag försöker hitta en kontrast mellan måleriet och keramiken. En skål är en väldigt fullkomlig form, definitiv, som man sällan når i måleriet. En målning är en bild och målningarna och skålarna ska spela mot varandra. Jag är också intresserad av gråskalan i den vita keramiken från Tang- och Song-dynastierna och från Korea.

Framför allt blir det nya målningar John Sundkvist visar, men också några äldre.
– Keramikföremålen jag visar är serietillverkad keramik – brukskeramik – från både Asien och Gustavsberg och jag vill synliggöra beröringspunkter mellan anonymt skapande och det personliga uttrycket i måleri eller poesi, som skapar en unik formulering och unika konstverk. Det väcker frågan om vad konst står för.
Utställningarna visas till den 15 maj.