Älta Publicerad 09:01, 27 januari 2016 Uppdaterad 09:08, 27 januari 2016

Det vetenskapliga begreppet är endorfiner. Tauno Källström kallar det kort och gott ”skönt”. NVP tog ett dopp med Hellasgårdens flitigaste vinterbadare.

Färre förkylningar, mindre värk, bättre blodcirkulation, lägre blodtryck, minskad stress och djupare nattsömn. Det är bara några av hälsovinsterna med vinterbad – i alla fall enligt finska friluftsorganisationen Suomen Latu.

Det är överlag inte svårt att hitta undersökningar som stödjer fördelarna med vinterbad, i synnerhet inte finska sådana. Forskaren Pirkko Huttunen, vid Uleåborgs universitet, följde exempelvis två testgrupper, bestående av dels vinterbadare, dels helt vanliga landkrabbor, där det framkom att hurtbullarna var mer energiska jämfört med badvägrarna, och därtill upplevde att problem med reumatism, fibromyalgi och astma minskade av isvaksbaden.

Blodkärl drar ihop sig
Nackdelarna då? NVP frågade sjuksköterskan Tiina Enqvist.
– Kyla gör att blodkärl i händer, fötter och i huden drar ihop sig för att hålla kvar värmen och skydda inälvor. Då uppstår en blodtryckshöjning. Så om du har hjärtproblem ska du alltid fråga din doktor. Men är du frisk, om du kan gå uppför en trappa i rask takt, då klarar du att vinterbada. Sen gäller ju, liksom vid fysiska aktiviteter i övrigt, att vara försiktig om du har infektioner i kroppen, säger hon.

I sammanhanget ska dock sägas att Tiina Enqvist, vid sidan av professionen som sjuksköterska, är en varm vän av vinterbad och medlem i Skellefteåbaserade föreningen Mörkrets och kylans glada vänner.

Vilken är vinterbadandets hemlighet?
– Det ger både en mental och en kemisk kick för kroppen. Det bär emot att kliva ner i kalla vattnet, även för erfarna vinterbadare. Att då ändå bestämma sig för att göra det innebär en liten seger för dig själv, eftersom du övervinner ditt mentala motstånd. När du vinterbadar glömmer du dessutom alla bekymmer som eventuellt tynger dig i privatlivet, för det går inte att tänka på något annat eftersom badet är en så extrem upplevelse, säger Tiina Enqvist.
– Vad som händer i kroppen när du sedan kommer upp från ett vak är att du fylls av endorfiner. Du får ett adrenalinpåslag och känner välmående från hormoner. Reaktionen liknar den du känner efter fysisk träning. Även om du är nere kort tid får du en stor positiv effekt, säger Tiina Enqvist.

Endorfin brukar kallas kroppens eget morfin, har antidepressiva effekter och är smärtstillande. Därför går det att vetenskapligt belägga att vinterbadandet är välgörande, vilket väckte NVP:s nyfikenhet på ett premiärdopp.

”Är väldigt skönt”
På vinst och förlust for därför en NVP-delegation bestående av reporter och fotograf till Hellasgårdens vinterbad – där ödet förde oss samman med Tauno Källström från Älta.
– För åtta år sedan sa doktorn åt mig att jag hade dålig hållning och behövde börja motionera. Då hittade jag det här stället. Jag började gå promenader i skogen. Intresset för bastu och vinterbad kom med tiden, säger Tauno Källström.

Nu har intresset vuxit sig så pass starkt att han badar och bastar nästan dagligen, två-tre timmar åt gången. Han har även börjat arrangera så kallad aromabastning, där eteriska oljor blandas i vattnet som förångas mot bastuns heta stenar.
– Intresset växer hela tiden. Det kommer regelbundet turister på besök. Jag har träffat japaner, kineser, fransmän, engelsmän, som tycker det här är väldigt spännande.

Varför får vinterbadandet dig att må bättre?
– Ja varför… jag vet inte. Det är väldigt skönt bara, säger Tauno och traskar lugnt iväg till bryggan i den bitande kylan, endast iförd en badhandduk runt höften.

Hur det gick för NVP:s delegation? Jo då. Ett hastigt dopp blev det, varpå en snabb reträtt till bastun följde. Och även om det säkert var en ynklig syn för en van vinterbadare är Tauno Källström generös med lovorden efteråt.
– Det var starkt av dig att gå i. Det var ju första försöket. Det blir bättre och bättre. Tredje gången du badar kommer du bara tänka på hur skönt det är.