De ska formge t-banestationerna

Nacka Publicerad 11:55, 28 januari 2016 Uppdaterad 11:59, 28 januari 2016

Keramik, textil och djur i origami. Det kommer att känneteckna de tre tunnelbanestationerna i Nacka, efter att landstinget bestämt vilka konstnärer som ska få utforma stationerna.

Anna Lerinder, Cilla Ramnek och Thomas Karlsson blir de konstnärer som ska se till att stationerna i Sickla, Järla och Nacka centrum blir upplevelser att passera om några år.

De arkitekter och projektledare som arbetar med utbyggnaden av tunnelbanan mot Nacka har tänkt att material och utformningen av stationerna ska avspegla de miljöer som funnits eller finns ovan jord.

Anna Lerinders kakel, keramik och betong knyter an till industrimiljön i Sickla.

Textilformgivaren Cilla Ramnek ska klä Järla station i textila uttryck, kopplat till området som ett modecentrum.

Thomas Karlssons elefant och noshörning som ska placeras i Nacka centrum kopplas till Nyckelvikens natur och till att många skolor kommer att finnas i området, enligt landstinget.

 

Gustavsbergstradition fortsätter

Anna Lerinder, som kommer att arbeta med Sicklas underjord, har sin ateljé i Chamottehuset i Gustavsberg, och hon kommer att hämta inspiration från hur andra Gustavsbergsformgivare utformat T-Centralen och Mariatorgets stationer, även om hon kommer att ge Sickla station ett helt eget uttryck.
– Jag ville jobba åt Nackahållet, eftersom det är där jag har min hembygd. Jag bor i Hammarby Sjöstad och jobbar i Gustavsberg, säger hon.


– Det jag gillar med Mariatorgets station är hur kaklet möter terazzobetongen och hur allt är fint genomarbetat detaljmässigt och materialmässigt. Jag vill arbeta med riktningar skapade i mönster, som till exempel visar hur man ska röra sig i rummet.

Utöver keramik och betong hoppas Anna Lerinder på att mässing kan få en roll, liksom mönster i golv och tak.
– Där blir det avvägningar med arkitekter och projektledare, när vi börjar arbeta.