MP: Utmärkt lösning med modulbostäder

Debatt Publicerad 11:16, 23 december 2015

Krigen fortsätter tyvärr som vanligt och människor tvingas fortfarande på flykt inte bara för att få leva ett liv i trygghet, utan för att få leva överhuvudtaget.

Året lider mot sitt slut, vintern står för dörren och med den mörker, blåst och kyla. Än känns det nästan inte som december, åtminstone lyser snön med sin frånvaro. Krigen fortsätter tyvärr som vanligt och människor tvingas fortfarande på flykt inte bara för att få chansen att leva ett liv i trygghet, utan för att få leva överhuvudtaget. En del av alla människor som flyr kommer till Nacka och med vinterkylan är veckans beslut i KSSU, kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott, om att bygga tillfälliga boenden för människor på flykt mycket välkommet.

Tidigare har vi kunnat höra att ”Nacka kommun saknar inte viljan, vi saknar bostäder”, men nu har detta på ett utmärkt sätt lösts. Miljöpartiet ser mycket positivt på att kommunen nu utökar kapaciteten till att ta emot människor på flykt genom att bygga modulbostäder med tillfälliga bygglov, något vi föreslagit vid återkommande till-fällen. Det är en utmärkt lösning i ett Nacka som växer och där det finns delar som inte kommer att bebyggas permanent förrän längre fram i tiden.

Miljöpartiet har bland annat motionerat om att ta fram tillfälliga bygglov för modulbostäder och lagt ett politikerinitiativ med konkret förslag på plats för att visa på att med kreativitet och vilja så kan Nacka göra mer.

Modulbostäder är ett bra sätt att snabbt öka möjligheten att kunna ta emot människor på flykt. På längre sikt behövs dock andra lösningar för att inkludera alla i samhället och bygga ett så varmt och välkomnande Nacka som möjligt. Vi hoppas nu att kommunen i större utsträckning börjar ta sociala hänsyn vid byggandet av nya Nacka stad och planerar för kvarter med plats för olika typer av boenden för alla plånböcker. Detta kan göras genom att titta på förslagen i vår motion om social hållbarhet, där vi vill bygga ett Nacka för alla och inte en kommun uppdelad i olika områden.

I morgondagens Nacka vill vi att det byggs blandat inom samma område. I dagens Nacka är vi glada att kunna erbjuda tak över huvudet till några av alla de som flyr i världen. Bra jobbat Nacka!

Sidney Holm, MP
språkrör och
oppositionsråd, Nacka
Lisskulla Zayane, MP
språkrör och andre vice ord­förande i socialnämnden, Nacka

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x