Garage bygger bro mott norr

Johan Schuber och frun Pernilla har nära till jobbet. Visserligen har de kvar sina vanliga jobb, men förhoppningen är att affärerna ska växa. FOTO: Jenny Frejing
Näringsliv Uppdaterad 14:1604 oktober 2015
Johan Schuber drömmer om ett Nacka som sjuder av liv. Tills vidare får han nöja sig med att köttgrytorna i familjens garagebutik gör det. Tillsammans hoppas de att fler väljer kött med omsorg, allra helst med norrländsk fond.
I en garageport i Eknäs står en bouef bourgignon och puttrar. Bakom disken står Johan Schuber och myser. Kulramen bredvid honom visar att de hade 20 kunder som besökte hans och frun Pernillas nyöppnade garagebutik förra söndagen.

Garaget är enkelt inrett utan krusiduller. Här är det affärsidén som får stå i centrum. Det vill säga att erbjuda Nackaborna ett ställe att svänga förbi och köpa reko kött.
– Vi vill göra det enkelt att få tag i riktigt bra råvaror för de som bryr sig om var köttet kommer från. Förutsättningen är att vi i Stockholm är beredda att betala, för det är inget billigt kött att ta fram, säger Johan Schuber, som precis som frun är uppvuxen i Norrland.

I frysarna finns kött från tre norrländska småskaliga producenter som garanterar god djurhållning. Det finns såväl styckdetaljer från nöt och lamm som kyckling. Och renar som betat i Sareks naturområde.

Vill ha levande landsbygd
– Vi väljer full kontroll över våra råvaror och då ska det också skilja på smak och kvalitet. Det är också ett sätt för oss att öppna upp bandbredden mellan förort och glesbygd, så att vi får en levande landsbygd i Sverige, säger Johan Schuber.

Till vardags jobbar Johan Schuber som projektledare på KTH, Kungliga tekniska högskolan. Ambitionen är att Norrhandel ska växa, men det får ta sin tid.

Som det är nu har garagebutiken öppet på söndagar. Då vill också paret inspirera med en maträtt som de tillagat, för att visa vad man kan göra med mindre vanliga styckdetaljer.
– Det är bara en liten del av nötköttet som innehåller entrecote eller ryggbiff. Men det finns så mycket andra delar som blir bra stekar eller bitar till grytor. Den här bouef bourgignonen som jag gjort nu består av högrev och har fått koka i fem timmar. Det är det slow food handlar om, att ge maten tid.

Johan Schuber hoppas själv att det dyker upp fler småskaliga aktörer som jobbar med mat. Helst i närområdet.
– Jag hade önskat att Eknäs centrum skulle sjuda av liv med marknader och krogar med schysta råvaror. Jag tror att Stockholm håller på att utvecklas lite som London, att det händer mer i stadsdelarna. Men Nacka är fortfarande mycket äta-sova-bo-stad. Det vore kul om vi med vår handel var med och förändrade det svenska livsmedelslandskapet, säger han och tillägger:
– Jag läste att HP, Hewlett Packard, började sin verksamhet i ett garage, säger han och skrattar.

Johan Schuber tror att man som företagare kommer att hitta mer rätt ju mer man tänker på miljö och hållbarhet. Att lönsamheten måste få vara en del, men absolut inte allt.
Och att köra på lite norrländskt manér, att var sak har sin tid, för att det ska fungera långsiktigt?
– Ja, jag tror det är perfekt att byta karriärspår när man är mellan 30 och 50 år, då har man lite tid på sig. Precis som min slow food – att det får bygga på lite slow thinking.
Intresset för eko ökar
• Den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt ökade med cirka 50 procent under första halvåret 2015 i svensk detaljhandel, visar en halvårsrapport som det oberoende konsultföretaget Ekoweb gjort.

• År 2014 ökade försäljningen totalt med 38 procent, vilket var rekord. Den nya undersökningen som presenterades i september visar att trenden för hälsosam mat håller i sig.

• Ica och Citygross redovisade de största ökningarna av ekologiska livsmedel, med 58 respektive 60 procent. Men största ökningen står Systembolaget för med sina 68 procent.

Källa: Ekoweb