FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
27 maj 2018

Jenny Frejing

Inte hållbart producera nytt

Nacka 11:43 | 23 september 2015 200 gymnasieelever fick i början av september lära sig om hållbart mode. Viktigt, enligt föredragshållaren Anna Brismar.
Så mycket kläder slänger snittsvensken
2014 var inflödet av kläder och textil 128 000 ton, vilket är 13,1 kilo per svensk. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna. Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser, sett ur ett konsumtionsperspektiv.
– De är ju vår tids kanske största konsumenter av mode. Om de bara engagerar sig i de här frågorna kan de påverka branschen.

Jordens naturresurser knäar inför konsumtionssamhällets ständiga krav på nya produkter. Det informerades de omkring 200 Nackaelever om, som i början av september besökte Dieselverkstaden för föreläsningar under parollen hållbart mode och medveten konsumtion. Ett ämne som ligger initiativtagaren Marketta Tioraniemi varmt om hjärtat.

Det abstrakta blir konkret
– Jag är före detta lärare i geografi och samhällskunskap och har i den rollen undervisat om hållbarhet. Men det blir lätt väldigt abstrakt. Men pratar vi mode och kläder blir det konkret vad vi kan göra.

En av föredragshållarna var Anna Brismar, som jobbar som hållbarhetskonsult åt många svenska modeföretag. Hon menar att intresset bland klädjättarna ökar.
– Många företag visar allt mer engagemang för de här frågorna och expanderar sin verksamhet inom hållbarhet, både materialmässigt och i form utav nya tjänster, som att erbjuda second hand, lagning eller uthyrning av produkter.

Och det är inte bara en läpparnas bekännelse hos företagen? För det måste väl ligga i deras ekonomiska intressen att producera och sälja nya plagg?
– Det är något som är motsägelsefullt ibland, men många företag ser också att de måste hjälpa konsumenten att konsumera mer selektivt genom att satsa på produkter av bättre kvalitet till ett högre pris. Det istället för att producera stora volymer av produkter som till slut reas ut. Det finns ofta en överproduktion för att tillfredsställa kunden, vilket gör att man bidrar till ett sopberg av kläder, säger Anna Brismar.

Har du några enkla tips till den som vill konsumera hållbarare?
– Man kan fråga sig om jag verkligen måste köpa den här produkten. Kan jag kanske istället låna, hyra eller byta. Man kan konsumera på andra sätt än att köpa nytt, säger Anna Brismar.